На Косову незапослено више од 50 одсто младих

Више од две четвртине младих људи на Косову (углавном албанске популације) је без посла, и не ангажује се да га нађе, подаци су Агенције за статистику Косова, која је утврдила да је преко 108.000 житеља старости од 15 до 24 године неактивно, без икакве обавезе.

Тај део косовске популације у 2014. години нити је читао нити се дотакао неке друге активности, преносе електронски медији на Косову.

"Они су у потпуности одвојени од тржишта рада и не учествују ни у образовном систему. Висока стопа ове групе младог становништва повећава забринутост у вези са запошљавањем младих у будућности, јер показује одвајање од тржишта рада и радних навика", наводи се у налазима Агенције за статистику Косова.

У тој групи људи који живе на Косову, жена је више од мушкраца.

"У 2014. години 108.200 младих људи на Косову није ишло у школу, нису били запослени, нити су били на некој обуци и они чине 30,2 одсто младе популације. Удео жена је 34,0 одсто у односу на 26,6 одсто мушкараца", наводи се у извештају Агенције за статистику.

Агенција истиче да је узнемирујуће да ће временом број неактивне популације да расте. Јер, годишње на Косову има 36.000 људи који улазе у групу петнаестогодишњака, а 10.000 је оних који по природном одливу иду у пензију са 65 година.

Директор Института за истраживање развоја, Љумир Абиџику, процењује да је ситуација алармантнија него што је приказана у извештају и додаје да је 702.238 житеља Косова, односно укупно 58,3 одсто неактивних.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи