Читај ми!

САНУ о оснивању Војвођанске академије

Одлука о формирању Војвођанске академије наука и уметности, донесена у занимљивом тренутку и са још занимљивијим правним образложењем, уверила нас је да се ради о упорном и припремљеном политичком настојању које ће имати за резултат релативизацију или чак разбијање јединственог научног, уметничког и културног простора, упозорила је САНУ.

Српска академија наука и уметности саопштила је да ће, упозната са одлуком путем штампе, наставити да, као алтернативу кратковидој политици, нуди озбиљан, отворен и аргументован дијалог сходно законски дефинисаној улози, преноси Танјуг.

Како је оцењено, јавност треба да буде свесна да су донесене одлуке сувише озбиљне да би се препустиле само политичарима.

Скупштина Војводине усвојила је јуче одлуку о оснивању Јавне установе Војвођанска академија наука, уметности и културе (ВАНУК) која ће се бавити, како је навео предлагач, унапређивањем тих области на територији покрајине.

Подршку том предлогу Покрајинске владе дало је 58 посланика, њих 14 је било против а осам посланика није гласало.

Радом ВАНУК-а биће створени услови за "обезбеђење равноправности, очување и поштовање различитости култура националних мањина - националних заједница које постоје у Војводини", навео је предлагач одлуке.

Покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов рекао је да је предлог о оснивању ВАНУК урађен у складу са одлуком Уставног суда Србије из 2012. године, после укидања дотадашњих ингеренција Војвођанске академије наука и уметности - ВАНУ.

Павлов је истакао да се ВАНУК оснива као јавна установа, у складу са Уставом, одговарајућим законима и Статутом АП Војводине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи