Читај ми!

Србија на плус 35, лекари саветују опрез

Најављени врели талас данас је достигао кулминацију, па је у већини градова температура још пре поднева премашивала 30 степени. Максималне температуре на подручју Србије од 36 до 39 степени. Метеоролози и лекари саветују хлад као најсигурнији спас од данашњих врућина.

Лекари и метеоролози упозоравају да се у најтоплијем делу дана не излази без флашице са водом и без сунчаних наочара. Посебно су угрожени болесници јер је у неким болницама још много неклиматизованих соба, чекаоница, па и абуланти.

Најтоплије је у Кикинди, Ваљеву, Београду и Великом Градишту, где је у 13 часова измерено 36 степени, а најсвежије на Копаонику, где је температура 21 степен.

На Палићу, у Сомбору, Зрењанину, Банатском Карловцу и Лозници измерено је 35 степени, објављено је на сајту Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

У Новом Саду, Сремској Митровици, Крагујевцу, Смедеревској Паланци, Неготину, Ћуприји, Нишу и Зајечару измерена су 34 степена.

У Крушевцу, Лесковцу и Врању измерена су 33, Пожеги, Краљеву, Куршумлији и Димитровграду 32, Сјеници 30, на Златибору 28, а на Црном Врху 27 степени. 

Београђани, који су последње деценије скоро навикли на бар по један изузетно топао период лета, од раног преподенава хрле према Ади Циганлији, плажама на Дунаву или ка градским базенима. 

Цистерне са водом за расхлађивање су већ пре неки дан постављене на централним местима у престоници.

И Новосађани спас траже на базенима и дунавском Штранду, док су Нишлије препуниле базене у Чаиру. Како јавља дописник РТС-а, пуни су базени и плаже и у околини Ниша.

Слична ситуација је и у Крагујевцу, где су, осим базена, пуне и плаже на оближњим језерима.

Спас од врућине бројни Чачани потражили су на градском базену и Морави, а према речима директора Спортског центра "Младост" Александра Јаковљевића, данас се очекује и више од 2.000 купача. 

У чачанској служби Хитне помоћи кажу да је у протекла 24 сата обављено 36 амбулантних прегледа и 37 кућних посета.

Иначе, због напорног рада у малињацима на изузетно високим температурама,  ивањичкој служби Хитне помоћи све више се јављају берачи са опекотинама, рекла је Весна Недељковић из тамошњег Дома здравља.

Становници Ваљева расхлађују се у још увек чистом Градцу, а сличну могућност имају и Зајечарци на Тимоку и Крушевљани на Расини. 

Веома топло је у целој Србији, па право расхлађење треба очекивати тек вечарас, када метеоролози најављују кишу и пад температуре. Свежији талас требало би са севера да се прошири на целу Србију.

У Србији ће, према изгледима времена за седам дана, до 15. јула, у четвртак бити променљиво облачно, свежије време, понегде са краткотрајном кишом или пљусковима са грмљавином.

Затим ће до краја периода бити претежно сунчано време са температуром око или мало изнад просека, а само у понедељак, уз пролазно наоблачење, понегде са краткотрајном кишом или локалним пљусковима са грмљавином.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи