Бољевац најуспешнији у наплати пореза у источној Србији

Бољевац је најуспешнија општина у источној Србији у наплати пореза на имовину, изјавио је амбасадор Швајцарске у Србији Жан-Даниел Рух на уручењу новчаних награда представницима пет општина источне Србије, које су имале највећи напредак у тој области.

Општина Неготин је заузела друго место, Сокобања треће, а Велико Градиште и Зајечар су са истим бројем бодова поделиле четврто и пето место, преноси Бета.

Швајцарска агенција за развој и сарадњу наградиле је пет првопласираних општине бесповратним фондом од укупно милион франака, у оквиру пројекта Општински економски развој у источној Србији, који је спровела Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Чекове је председницима општина на свечаности у Беогаду уручио швајцарски амбасадор, који је рекао да га је програм побољшања наплате пореза на имовину подсетио на сврху владавине права и демократије, где грађани својевољно и са задовољством део својих прихода опредељују држави, а она то користи за опште добро грађана.

"И овај пројекат је права илустрација ове филозофије. Мислим да смо на правом путу да створимо систем где ће грађани знати да је новац који дају употребљен за опште добро", рекао је Рух, истичучи да су све општине које су учествовлае у пројекту двоструко побољшале наплату пореза имовину.

Амбасадор је прецизирао да ће новац који је пет награђених општина добило моћи ће да употреби искључиво у развојне сврхе, како би побољшале квалитет услуга које пружају својим грађанима.

Александер Грунауер из Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ рекао је да ће искуства тог пројекта моћи да се користе у прављењу новог закона о финансирању локалних самоуправа.

Прецизирао је да је девет општина источне Србије, које су учествовале у вишегодишњем пројекту, пописале имовину која није била у евиденцији и тако побољшале наплату пореза на имовину.

Пописивање имовине, истакао је доводи до тога да сви плаћају порез, тако да повећањем базе порез може да се смањује а да ипак општине у буџет добијају више новца.

"Приступ које су ове општине имале је праведнији. Сви плаћају порез, а тако ће дугорочно моћи мање да плате, а општине ће ипак имати више средстава него што је пре имала", рекао је Грунуер и додао да би и друге општине то требало да ураде, уместо да подижу висину пореза.

Укупан износ наплаћеног пореза на имовину у скоро свим општинама које су учествовале у овом пројекту двоструко је увећан и повећан је проценат наплате, рекао је директор ГИЗ.

Посебни саветник министра привреде Србије Душан Коруноски је оценио да без чвршће сарадње локалне самоуправе и привреде нема напретка ни једних ни других и истакао да држава подржава формирање општинских пословних савета који би тербало то да обезбеде.

Коруноски је истакао да је у завршној фази израда предлога закона о улагању, који би требало да да већи подстицај општинама да саме раде на поривлачењу инвестиција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи