Читај ми!

Педесет степени у кабини, возачи опрез!

Недовољно уношење воде по врућини за возаче је опасније од вожње под утицајем алкохола. Неодговарајућа температура у возилу, било да је много топло или хладно, има исти ефекат када је неко попио три или четири пива.

У кабини возила температура ових дана може достићи и до 50 степени. Зато се препоручује избегавање путовања између 10 и 16 часова. Паузе треба правити на сат времена, а дневна доза воде коју један возач мора унети на путовању, на пример, према Грчкој, јесте од четири до шест литара воде, кажу стручњаци.

Многи аутомобили имају клима-уређај, али стручњаци кажу да упорно и агресивно коришћење климе може изазвати озбиљне здравстевне проблеме, а ваздух у кабини може утицати на понашање возача током вожње.

Борис Антић са Саобраћајног факултета каже да неодговарајућа температура у возилу, било да је много топло или хладно, има исти ефекат када је неко попио три или четири пива.

"Ово се знатно одражава на време реаговања возача и битно се задржава зауставни пут. Из тих разлога битно је на неки начин прилагодити температуру у возилу, било употребом клима-уређаја, проветравањем или освежавањем на неки други начин", каже Антић.

Дехидрирани возачи, говоре истраживања, опаснији су по реакцијама него возачи под утицајем алкохола. Такође сваки други дан настрада неки мотоциклиста који на мотор седа без заштитне опреме не би ли се охладио, не схватајући какавим се ризицима излаже.

"Подсећамо мотициклисте да између њих и храпавог бетона нема ништа осим заштитне опреме. Уколико се возе у шортсу и папучама, а дође до пада, имају велике шансе да добију озбиљне повреде", истиче Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

На крају треба дати упозорење да на овако високим температурама, уколико још имате зимске гуме, оне губе својства, јер се са њима зауставна путања продужава чак 20 метара.

Слабије гуме такође могу при већим брзинама да се загреју и експлодирају, тако да у најтоплијемм делу дана обавезно треба смањити брзину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи