Остваривање права бесплатне лекарске помоћи у иностранству

Здравствени осигураници Србије за време летовања у Црној Гори имају право на бесплатну хитну здравствену заштиту, односно лечење у општим болницама и у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици.

Да би остварио право на ову здравствену заштиту у Црној Гори, осигураник мора да од надлежне филијале Републичког фонда за здравствено осигурање Србије, у месту свог пребивалишта, добије образац СРБ/МНЕ-111, саопштио, пише портал Каматица.

Осигурано лице је дужно да се, по доласку у Црну Гору с наведеном потврдом СРБ/МНЕ-111, обрати организационој јединици Фонда за здравствено осигурање Црне Горе, преноси Танјуг.

У ситуацији кад је осигуранику Србије у Црној Гори потребна хитна здравствена заштита, а не поседује потврду СРБ/МНЕ-111, здравствена установа је дужна да обавести организациону јединицу Фонда Црне Горе, ради накнадног прибављања потврде.

Потврда/образац издаје се за период до 90 дана у току године, а издавање је бесплатно.

Ако се потврда не искористи, односно ако за време боравка у иностранству није било потребе за хитном медицинском помоћи, потврда се може вратити надлежној филијали и поново затражити у случају нових путовања.

У случају потребе за медицинском помоћи у иностранству, осигурано лице предаје двојезични образац носиоцу здравственог осигурања у месту привременог боравка. Ако здравствена услуга у иностранству буду наплаћене директно од осигураника може се, по повратку у Србију, поднети захтев за накнаду трошкова надлежној филијали Републичког фонда за здравствено осигурање која је издала потврду или двојезчни образац.

Уз захтев за рефундацију трошкова обавезно се прилаже медицинска документација и рачун здравствене установе у којој је лечење пружено.

Србија је потписала и 19 међународних споразума о социјалном осигурању, који укључују здравствено осигурање, по основу којих, осигураници могу остварити право на хитну здравствену заштиту за време привременог боравка у Великој Британији, Словачкој, Пољској, Македонији, Румунији, Мађарској, Чешкој, Италији, Француској, Луксембургу, Белгији, Холандији, Немачкој, Аустрији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској и Бугарској и то на основу двојезичних образаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи