Читај ми!

АИ: Србија и Македонија на удару емигрантске кризе

Највећи притисак емигрантске кризе у Европи трпе Србија и Македонија, што је последица пропале емигрантске политике Европске уније, оцењено је у извештају "Амнести интернешнела". Хиљаде избеглих са Блиског истока и Северне Африке суочава се са патњама и злоупотребама на путу преко Балкана према ЕУ и њихова људска права грубо су нарушена, оцењује АИ.

Хиљаде избеглица, азиланата и миграната, укључујући децу, путује опасном рутом преко Балкана где трпе насиље, злостављања и изнуде од власти и криминалних банди, срамотно напуштени од азилантског система ЕУ, због чега остају у Македонији и Србији у клопци без заштите, наведено је у најновијем извештају АИ, преноси Танјуг.

Прекршаји против емиграната и избеглица у Македонији, Србији и Мађарској доприносе све већем броју угрожених људи остављених на цедилу у правном вакууму широм Балкана, а Србија и Македонија постале су "сливник" за поплаву избеглица и миграната које у ЕУ, изгледа, нико неће да прими, наводи се у извештају АИ.

Ситуација је погоршана гурањем назад или депортацијом на свакој граници, ускраћивањем приступа азилу и путовањем ка ЕУ рутом која није безбедна и легална.

Извештај је заснован на подацима које су прикупиле четири истраживачке мисије у Србији, Мађарској, Грчкој и Македонији од јула 2014. до марта ове године и на основу 100 разговора са емигрантима.

Број приведених због илегалног преласка границе између Србије и Мађарске повећан је 2.500 одсто у односу на 2010. годину (са 2.370 на 60.602), а траса коју избеглице највише користе води морем из Турске у Грчку, а затим даље кроз Македонију и Србију до Мађарске.

АИ наводи да су емигранти изложени насиљу на свом путу, као и да морају да подмићују царинике и полицију, од које добијају уцене и батине.

Према исповести једног мигранта, гранична полиција Србије у близини границе са Мађарском тражила је од његове групе по 100 евра за пролаз даље, запретивши да ће их вратити уколико не буду хтели да плате.

Избеглица из Авганистана посведочио је да је његову групу македонска полиција батинама потиснула назад у Грчку и да су том приликом тукли и његовог сина од 13 година.

Неки од саговорника АИ тврде да су потиснути преко македонске границе више од 10 пута, а други да су били мета напада банде која им је претила ножевима.

АИ оцењује да су услед неделотворног система азила, појединци који подносе захтев за азил у Србији и Македонији суочени са озбиљним препрекама, истичући да је током прошле године у Македонији одобрен азил за 10 особа, а у Србији само за једну.

Обесхрабрени спором процедуром за обраду захтева за азил и претрпаним и неодговарајућим смештајем велика већина миграната наставља према Мађарској, где се даље крше њихова људска права.

Међутим, само 240 особа је добило азил у Мађарској током прошле године, што је занемарљиво мало у односу на број поднетих захтева.

Они који не желе да траже азил у Мађарској, депортују се у Србију и не дозвољава им се приступ другим државама ЕУ.

Све већи број миграната и избеглица који прелазе балкански пут последица је ширег неуспеха емигрантске политике ЕУ над којом Србија и Македонија немају никакву контролу.

Србија и Македонија треба да ураде много више на поштовању права емиграната и избеглица, али је то немогуће одвојити од ширег притиска протока избеглица и емиграната у ЕУ и кроз ЕУ и пропалог система миграције у Унији.

"Будући да све већи број избеглица, азиланата и емиграната постају заробљеници у балканској ничијој земљи, притисци на Србију и Македонију се гомилају", закључено је у извештају уз напомену да се ови проблеми могу решити само изменама на ширем плану емигрантске политике ЕУ.

Од 1. јануара до 22. јуна, према подацима АИ, у Италију је стигло 61.256, а у Грчку 61.474 емигранта, док је већина од 21.000 оних који су у прошлој години стигли на Балкан дошла из Сирије, Ирака, Авганистана, Египта, Еритреје, Нигерије, Сомалије, Судана и Туниса.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи