Читај ми!

Уписна трка у школама и на факултетима

У средњим школама и на државним факултетима у Србији почео је упис ученика и бруцоша за наредну школску годину. За нераспоређене ученике истовремено је почео други уписни круг и они морају поново да попуне листу жеља за профиле и школе у којима је остало места. Потенцијални бруцоши који у овом року не стекну индекс, нову шансу имају у септембру.

Ове године успех из школе доносио је 70 бодова, а са завршног испита 30. У Петој београдској гимназији, на пример, за књижицу жељене школе било је потребно пет поена више него лане, што је кажу професори, просек и за средње стручне школе.

Директор Пете београдске гимназије Минић Савић каже да је за природни смер потребно мање од 90 бодова, а за друштвени смер мање од 89.

"Како сам прегледао листу пред крај, има оних којима није прва жеља али већини јесте", додаје Минић Савић.

Ученица Пете београдске гимназије Милица Цвијовић истиче да јој је друштвено-језички смер био прва жеља и да је имала 95,5 поена.

На једном од најтраженијих факултета, ЕТФ-у, кажу да 800 кандидата има формалне услове да стекне статус буџетског студента, а уписује се 660. Ове године, тежи су задаци из математике, па је највише освојених бодова 94.

"Била је доста тешка, али снашао сам се и упао сам на буџет. Одлучио сам се за ову школу још у првом разреду средње школе на такмичењима из електронике и електротехнике", каже будући бруцош ЕТФ-а.

Декан ЕТФ-а Универзитета у Беогрaду професор Бранко Ковачевић истиче да су људи који су састављали тест, заборавили на то да су кандидати под стресом када дођу на испит и да имају трему.

"С друге стране, увек студенту треба бар три пута више времена него наставнику да нешто реши. Можда је требало да смање број задатака или да мало олакшају задатке", сматра Ковачевић.

Најбољи ђаци на ЕТФ долазе из Математичке гимназије, из Тринаесте београдске гимназије и из Крушевца.

Само за студије на Универзитету у Београду пријавило се 38.000 кандидата, што значи да је сваки кандидат пријавио по два смера.

Они који положе пријемни, а не упишу жељени факултет, могу да упишу сродни факултет где ће им се признати пријемни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи