Читај ми!

Сви проблеми Руског Села

Чини се да у Србији нема села које се више труди да побољша услове живота мештанима а да они из њега све више одлазе, што је случај са Руским Селом у Банату. На попису становништва 2011. у селу је живело 2.900 мештана. Сваке године га напусти око стотинак Рускоселаца. Одлазе у Кикинду, Нови Сад, Београд, преко границе.

Плодна рускоселска земља храни многе породице. Пољопривреди се окрећу и млади. Раде овде и занатлије, предузетници, пекари, млекари. Село има 10 удружења, четири кафића и посластичарницу. Прошле године регулисане су подземне воде.

"Ја мислим да инфраструктура може да се упореди са мањим градићима јер ми све улице имамо одавно асфалтиране, значи са тврдом подлогом 26 километара, гасификација урађена, нов водовод који је у функцији", каже Имре Кабок, председник МЗ Руско Село.

Пре 15 година у селу је још један велики проблем решио Славонац Аћим Амановић, који се са породицом после три деценије рада у Енглеској доселио у тај крај. Велику, дивљу депонију претворио је у језеро.

"Доминантна риба су шарани, прошле године је уловљено 14, 15, 18 кила у једном дану, има и амура и има оно што је најлепше у свему – има лињака. Имамо овде и систем спортског риболовног центра, систем пољуби па врати", каже Амановић.

Ту су и две цркве, католичка и православна. Ову другу, изграђену 1935, осликао је Владимир Земиљски, академски сликар, последњи Рус који је у селу живео.

Највеће историјско знамење Руског Села је гробница породице Чарнојевић. У њој је сахрањено 10 чланова те породице, а сматра се да је изграђена око 1840. године.

"Они нису директни потомци патријарха Ареснија Чарнојевића, али су и те како имали историјску улогу у том периоду. Веома мало људи зна да је овде гробница породице Чарнојевић. Она се налази у лошем стању, потребно је веома много средства да буде обновљена", каже православни свештеник Слободан Дивљаков.

Село има и Дом културе, пошту, радње, вртић. У школу је осамдесетих ишло око 1.700 ђака, данас свега 180. У први разред у септембру креће само 18 ђака. И то је најболнија тачка Руског Села.

"Нажалост, у Кикинди је остало мало радних места јер велике компаније су се позатварале и ево сад смо имали један такав случај са Ливницом 'Кикинда', где је више од 30 Рускоселаца остало без посла", каже Кабок.

У селу планирају да ураде канализациону мрежу и поставе систем за пречишћавање отпадних вода. Можда ће се тада неко из далека и вратити кући у Руско Село, а другима оно постане добро место за дом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи