Читај ми!

Почели разговори о изградњи цркве на Новом Београду

Патријарх српски Иринеј и градски менаџер Горан Весић разговарали су о потреби изградње цркве у блоку 44 или 64 на Новом Београду. Тај део града у којем живи око 130.000 људи нема ниједну цркву.

Горан Весић је обавестио патријарха да је Скупштина града донела одлуку по којој су верске заједнице за изградњу верских објеката до површине од 400 квадрата ослобођене плаћања таксе за грађевинско земљиште до 90 одсто, саопштила је Градска управа, преноси Танјуг.

На састанку којем је присуствовао парох новобеоградски Владимир Левићанин, задужен за изградњу цркве на Новом Београду, било је речи и о текућим проблемима које цркве и пратећи верски објекти имају са градским предузећима. Одређен је начин на који ће се дијалогом проблеми решавати.

Констатовано је да је сарадња Српске православне цркве и Скупштине града на задовољавајућем нивоу.

Весић је замолио патријарха Иринеја да Српска православна црква одреди представника у Управни одбор Фондације за младе таленте Града Београда.

Подсећа да ће та Фондација бити институција која треба да стипендира младе таленте и помогне њихово школовање.

"Жеља нам је да Управни одбор Фондације чине угледне јавне личности, професори и људи који имају морални и стручни интегритет. Веома смо захвални и част нам је ако Српска православна црква именује свог представника у Управни одбор", рекао је градски менаџер.

Обавестио је патријарха о посети српске деце из општине Витина у Београду, као и о намери Града да у наредној години покрене програм у оквиру кога ће 1.000 српске деце из Македоније, са Косова и Метохије, из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словеније и Хрватске боравити у престоници седам дана и обилазити државне и верске институције уз богат културни и забавни програм.

"Тај програм ћемо покренути како би српска деца ван Србије сачувала свој национални идентитет", каже Весић и додаје да је за ово лето договорена посета српске деце из Хрватске посредством митроплита загребачко-љубљанског владике Порфирија.

Весић је навео да ће бити част да Српска православна црква буде део и тог програма, посебно због њеног значаја за очување националног индентитета Срба ван матичне државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи