Читај ми!

Унапређење здравствене заштите Рома

Пројекат "Повезивање", чији је циљ унапређење здравља и квалитета живота Рома у Србији радом здравствених медијаторки, наставиће се сарадњом Министарства здравља, УНИЦЕФ-а, и "Теленора".

Циљ је унапређење здравља и квалитета живота Рома у Србији, радом здравствених медијаторки. Медијаторке су запослене при домовима здравља, а обучене су да указују ромским породицама како да спрече болести, али и да се лече од њих.

Министар здравља Златибор Лончар је указао је да је задовољан наставком сарадње на овом пројекту истичући да да је улога здравствених медијаторки да учествују у унапређењу здравствене заштите.

"Њихов свакодневни рад захтева ангажовање на терену у циљу повезивања ромске закеднице са здравственом службом,едукацијом ромске популације у области здравствене заштите учетсвовање у кампањама, имунизације, помагање у добијању докумената", објаснио је министар.

УНИЦЕФ и "Теленор" су се прикључили пројекту "Повезивање" како би, организовањем додатне обуке и обезбеђењем компјутера и мобилних телефона, помогли да се успостави систем евидентирања и праћења здравственог статуса ромске деце и породица, као и пружања услуга у локалним заједницама.

Ромске здравствене медијаторке треба да обезбеде бољи увид здравствених установа о здравственом стању становника у ромским насељима.

"Анализом досадашњег рада здравствених медијаторки морамо да истакнемо неосопорну чињеницу да је у потпуности испуњен задатак да ромска здравствена медијаторка буде спона између здравственог система и ромске популације", рекао је Лончар.

Министар је истакао улогу и сарадњу са друштвено одговорним компанијама попут Теленора и других међународних организација попут УНИЦЕФ-а.

Директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло рекао је да су за само неколико година ромске здравствене медијаторке довеле до огромног напретка у животима ромских породица.

"Не само да се драстично повећао приступ здравственим услугама и преполовила смртност ромске деце у ромским насељима, него је њихов рад помогао ромским породицама да остваре и многа друга права која им припадају", рекао је директор УНИЦЕФ-а.

Генерални директор "Теленора" Уве Фредхајм је указао да су пројектом "Повезивање" повезане основне делатности компаније са друштвено одговорним активностима истичући да представља пример одличне сарадње државног, невладиног и корпоративног сектора.

Медијаторка има најмање завршену основну школу, ромске је националности и зна ромски језик. Данас захваљујући њима - готово петина Рома изабрала је лекара,11 хиљада жена гинеколога, а вакцинисано је око 30 хиљада деце.

Једна од медијаторки Светлана Илић поделила је своје искуство у раду наводећи да медијаторке сарађују са домовима здравља, али и центрима за социјални рад, патронажним сестрама.

"Оно што нам је био задатак је да евидентирамо стање, снимимо проблеме који постоје а онда смо кренуили у њихово решавање", рекла је Илићева наводећи да је преостало још доста тога да се уради.

Илићева је објаснила да су приликом обиласка затицале становнике без здравствене књижице који никада нису ишли лекару, јер мисле да се код доктора иде само кад су болесни, било је доста невакцинисане деце, трудница које се нису обраћале лекарима и слично.

У пројекат је укључено 75 ромских здравствених медијаторки у 59 градова и општина у Србији. До сада су регистровале укупно 140.408 Рома из нехигијенских насеља, од чега су 50. 754 деца и 46.452 жене. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи