Читај ми!

Вељовић: Србија је безбедна земља

Полиције Србије, Мађарске, Немачке и Аустрије појачаће активности у спречавању илегалних миграната а посебно ће бити фокусирани на хапшење оних који их кријумчаре преко граница, договорено је на састанку директора полиција. Директор српске полиције Милорад Вељовић каже да је Србија, упркос повећаном броју миграната, безбедна земља и да грађани немају разлога за бригу.

Mилорад Вељовић је, поводом недавне препоруке италијанског министарства спољних послова да буду опрезни приликом доласка у нашу земљу, изјавио да је Србија потпуно безбедна земља и да је полиција та која гарантује безбедност, преноси Танјуг.

"Чињеница је да оволики број миграната који гравитирају даље увек носи могућност евентуално нечег што никоме не би било у интересу", рекао је Вељовић на конференцији за новинаре.

Вељовић је додао и да ће зато српска полиција са колегама из Аустрије, Немачке и Мађарске формирати базу података свих миграната како би имала информације о њима.

"Грађани не треба да се брину за своју безбедност, а полиција је та која је обавезна да им је пружи и која им то и гарантује", рекао је Вељовић.

На састанку директора полиција Србије, Мађарске, Немачке и Аустрије договорено је да, уз заједничке патроле на граници Србије са Мађарском и Македонијом са савременим термовизијским камерама, буде формирана и заједничка база података свих миграната, речено је новинарима после састанка.

Указано је и да Чешка и Словачка, с обзиром на то да илегални мигранти представљају проблем не само региона већ и шире, подржавају активности полиције четири држава. Шефови полиција су истакли и да би требало да им се придруже полиције Македоније и Бугарске.

О тим питањима директор српске полиције Милорад Вељовић разговарао је са директорима полиција из Аустрије, Немачке и Мађарске – Дитером Романом, Конрадом Коглером и Карољем Папом.

Вељовић је захвалио колегама на досадашњој помоћи додавши да је састанак био крајње отворен и искрен и да су конкретизоване одређене ствари.

Напоменувши да је покретач акције сарадње "на неки начин" био министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, истакао је да се проблеми илегалних миграната морају решавати заједнички.

Према његовим речима, то је неопходно јер илегални мигранти нису проблем само Србије и Мађарске већ заједничко питање "целе Европе па и шире".

"То је наш заједнички проблем који ћемо најбоље заједнички решити... И ако у решавање проблема укључимо и друге државе, пре свега чланице ЕУ, а и оне које то нису", рекао је Вељовић.

Објаснио је да је замисао да се у наредне разговоре укључе полиције Македоније и Бугарске, јер највећи број илегалних миграната у Србију долази са подручја тих земаља.

"Имамо у потпуности и подршку Словачке и Чешке, а упућујем отворен позив и другим земљама да се укључе, јер нас тек очекују велики проблеми", рекао је Вељовић.

Додао је и да је договорено да наредне седмице колеге из Аустрије и Немачке изврше увид на терену, након чега ће определити људе који ће се са техником упутити, "пре свега на границу Србије и Македоније".

Вељовић је, подсетивши да су колеге из Мађарске са четири возила већ у заједничким патролама са српском полицијом, додао и да је договорено формирање заједничких истражних тимова у вези са прекограничним криминалом.

Према његовим речима, ти тимови ће се бавити пре свега евидентирањем и процесуирањем свих који злоупотребљавају лажне азиланте и пребацују их преко граница.

"Формираћемо и заједничку базу података коју ћемо користити у смислу евидентирања особа које долазе на ове просторе, јер једноставно велики број њих нема никаква документа и вероватно међу њима се могу појавити и лица чије су намере сасвим другачије", рекао је Вељовић.

Подршка Србији око илегалних миграната

Директор аустријске полиције Конард Коглер истакао је да је у случају илегалних миграната реч о изазову који погађа све државе, нагласивши да ће подршка Србији у том сегменту бити настављена.

Коглер је рекао и да ће та подршка имати два елемента – заједничке патроле које већ функционишу на граници са Мађарском, а које ће бити проширене са још једним контингентом на граници са Македонијом.

"До следеће седмице успоставићемо заједничку мисију која ће имати за циљ утврђивање чињеница и након тога ћемо сукцесивно проширивати ангажовање", прецизирао је Коглер.

Према његовим речима, други елемент интензивирања сарадње је спречавање деловања кријумчара људи са посебним циљем да се допре до организатора.

Директор савезне полиције Немачке Дитер Роман подсетио је да су граничне полиције Србије и Немачке заједнички успеле да током пролећа спрече велики егзодус људи са Косова, захваливши се српској полцији на подршци и гостопримству.

"Сви (сада) имамо заједнички интерес и циљ – да спречимо илегалне миграције у наше државе и у том циљу све државе, и овде присутне и оне које нису, јасно су и чврсто на страни Србије", рекао је Роман.

Нагласио је да неће "оставити на цедилу колеге из Србије" и додао да ће додатне заједничке активности бити настављене.

Директор полиције Мађарске Карољ Пап каже да заједничке патроле мађарских и српских полицајаца дају добре резултате у спречавању илегалних прелазака границе.

Пап је изразио спремност и за обезбеђивањем додатне помоћи српским колегама нагласивши значај добре сарадње колега у решавању заједничког проблема – илегелних миграната.

"Спремни смо да пружимо сву потребну помоћ српској полицији и веома је важно да те полиције сарађују добро", рекао је Пап додавши да се, уз савремена термовизијска средства, на српско-мађарској граници користе и пси чувари, хеликоптери, полицајци на коњима.

Навео је и да не може конкретно да одговори када ће почети да се гради ограда на граници са Србијом, додавши да је "то сада у фази планирања".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи