Читај ми!

Има решења за хронични бол

Бол најчешће трпимо и о њима не говоримо. Када се пожалимо лекару, очекујемо да само једном таблетом реши све наше муке. Међутим, неиздрживи болови некада могу трајати месецима. Само у Америци око 50 милиона људи пати од хроничног бола. Прецизних података за Србију нема, али према неким проценама, с болом се суочава око милион људи. Већ неко време у Београду постоји место за ублажавање ових тегоба - Кабинет за бол у Клиничком центру Србије.

Спасенија Маричић прве болове осетила је пре две године. Узимала је разне лекове, али до побољшања није дошло. Болове и данас трпи.

"Имам јако велике болове у кичми, а после тога и у куку. И не могу да идем без штапа. Углавном су болови тупи, када лежим и када седим не боли ме, али ме овако јако боли", рекла је Маричић.

Како каже, примала је разне аналгетике, инјекције и ништа није помогло.

"Ишла сам на разне терапије и није помогло и дознала сам за ово лечење и ево упућена сам овде и очекујем да буде боље", говори пацијенткиња Кабинета за бол.

Кроз тај Кабинет годишње прође и до 1.000 пацијента. Ту се лечи искључиво хронични бол, али не и акутни - односно, ако вас заболи глава или се ударите ово није место за вас. Некада, лекари бол не могу да излече, али могу да га држе под контролом.

"Први симптом је наравно бол и он је добар симптом јер указује да нешто није уреду. Али бол као симптом је последица неког обољења. Хронични бол који дуго траје, три до шест месеци, ми смо право место за такав бол", каже Небојша Лађевић из Кабинета за бол Клиничког центра Србије.

Према његовим речима, и у свету када се бол смањи за 20 до 30 процената то се сматра изузетно великим успехом.

"Уколико успемо да пацијента обезболимо у потпуности, то је тек изузетан успех. Али ми сматрамо да је свако смањење и редукција бола значајна, и у свету у литератури минимална смањење су значајна. И пацијенти су задовољни када им се за половину смањи бол", додао је Лађевић.

Овде се бол не решава само таблетама. Однедавно су уведене и нове интервентне процедуре - трају до 45 минута и раде се у локалној анестезији.

"То су пре свега блокаде нерава, то је примена кортикостеродида у пределу кичменог стуба, такозвани фасет блокови или епидурална примена кортикостеродида, а код најтежих пацијента са карциномом можемо извршити блокаду ганглиона, да их обезболимо на један дужи времски период", каже Лађевић.

То се ради уз рентген или скенер и саветујете се баш код хроничних болова, који не могу да се реше на други начин.

"Пре свега прописивањем лекова или у одређеним акутним фазама хроничних болова. То су пре свега зглобови који се налазе на нивоу кичменог стуба и мале карлице", каже Лађевић.

Уколико трпите вишемесечни бол и стежете зубе, овај кабинет могао би да буде решење за вас. Потребан вам је само упут, а преглед се заказује телефоном.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи