Шабић: Лоша заштита личних податка

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Родољуб Шабић рекао је да је стање заштите податка о личности у области електронске комуникације у Србији незадовољавајуће и врло забрињавајуће, због чега је поднео низ предлога надлежним органима за унапређење прописа.

Шабић је ту своју оцену саопштио поводом данас представљеног Извештаја о надзору над спровођењем и извршавањем Закона о заштити података о личности од стране оператора електронских комуникација који пружају услуге приступа интернету и интернет услуге, преноси Бета.

"Надзор је потврдио и раније изнете процене Повереника о незадовољавајућем, врло забрињавајућем стању заштите података о личности у области електронске комуникације, посебно интернет услуга, за чије је главне узроке - нормативну неуређеност и одсуство адекватних мера, одговорна држава", навео је Шабић.

Додао је да је надзор који је трајао од краја 2013. до јуна 2015. године и у почетној фази обухватио 184 оператера интернета, а потом 26 оператера изабрана по заступљености на тржишту, врсти и броју услуга, географском простору који покривају, као и квалитету одговора на питања из достављеног упитника.

Како је Шабић навео, због лошег стања у области електронске комуникације, он је указао да су неопходни нова Стратегије заштите података о личности и Акциони план за њено спровођење, као и нов Закон о заштити података о личности.

Предложио је и измене и допуне Закона о електронским комуникацијама и ефикаснији инспекцијски надзор његове примене.

Шабић је рекао да су измене прописа неопходне да би се омогућило и формирање јединственог националног центра којем би сви надлежни државни органи овлашћени за законито пресретање и приступ задржаним подацима, у реалном времену достављали захтеве за пресретање комуникација, односно за приступ задржаним подацима, поткрепљене судским одлукама.

"Национални центар ујединио би постојеће паралелне техничке могућности различитих агенција и полиције у једну, националну агенцију која би, као својеврсни провајдер, пружала техничке услуге за пресретање комуникација и других сигнала свим ауторизованим корисницима, као и приступ задржаним подацима", објаснио је Шабић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи