Читај ми!

Шкотски сајдер од војвођанских јабука

Дипломатски пријем у британској резиденцији у Београду био је и прилика да се искаже част краљици Елизабети Другој, али и да се подсети на препознатљиве робне марке ове острвске земље. Сазнали смо да се шкотски сајдер, од 2008. године прави од ручно браних јабука из војвођанских воћњака.

И ове године, дипломатско-конзуларне мисије Велике Британије у свету прослављају краљичин рођендан. Тако је било и у Београду. Сазнали смо да Њено краљевско величанство, Елизабета Друга, свој прави рођендан, који је 21. априла, обележава приватном прославом у Виндзору са пријатељима и породицом.

Њен званични рођендан се обележава организовањем "Параде шарених униформи" испред Бакингемске палате. Ове године, то ће бити 13. јуна у Лондону. Традиција званичне прославе установљена је из практичних разлога. Монарси који су рођени у зимским месецима често су се приликом прослава суочавали са хладним и кишовитим временом. Уз овај, слави се још један рођендан.

"Званични рођендан краљице Елизабете Друге је празник британске дипломатске службе, и истовремено одлична прилика да се пред почетак сезоне летњих одмора захвалимо на доброј сарадњи партнерима из свих сфера друштвеног живота Србије: људима из политике, медија, бизниса, културе, науке и спорта", каже Денис Киф, амбасадор Велике Британије у Србији.

Дипломатски пријем у британској резиденцији у Београду био је и прилика да се искаже част краљици, али и да се подсети на препознатљиве робне марке ове острвске земље. Сазнали смо да се шкотски сајдер, од 2008. године прави од ручно браних јабука из војвођанских воћњака.

Брачни пар је шкотски дом најпре заменио кућом у Сремским Карловцима, а после су купили салаш.

"Сајдер који направимо у Ченеју, извозимо у Хрватску, у Лондон а имамо и домаће тржиште. Трудимо се да свима дамо до знања да је то направљено у Србији", каже Оливер, војвођански Шкотланђанин.

Осим ове, у Србији годинама раде британске компаније које тргују обојеним металима, производе органско вино на Фрушкој Гори, али и у неготинском крају, базирано на нашој вековној традицији. У Београду ради и једна од најпознатијих адвокатских канцеларија.

Овогодишња прослава тематски је посвећена обележавању 800 година од кад је закључена Magna charta libertatum. први уставни акт на свету. Један од 400 званичних, ретких факсимила "Велике повеље слобода", који је премила Британска библиотека биће поклоњен Народној библиотеци Србије.

Говорећи о приступању Србије Европској унији, домаћин пријема амбасадор Денис Киф рекао је новинарима да ће Србија у Британији, током периода економских и политичких промена кроз које пролази, и даље имати искреног и снажног савезника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи