Читај ми!

Четрнаест година од убиства новинара Милана Пантића

Родбина, пријатељи, новинари Поморавског округа и Србије обележили су 14 година од убиства новинара – дописника "Вечерњих новости" из Јагодине Милана Пантића, мучки убијеног у ходнику пред вратима стана. Убица и налогодавци још нису пронађени.

Уручењем награде за новинарску храброст и полагањем цвећа на спомен-бисту новинара Милана Пантића, данас је одата почаст том дописнику Вечерњих новости из Јагодине који је убијен на данашњи дан 2001. године.

Родбина, пријатељи и колеге су паљењем свећа на гробу, полагањем цвећа на месту убиства и венаца на спомен-бисту, као и уручењем награде за новинарску храброст одали почаст Пантићу.

На спомен-плочи, на месту убиства, пише: "На овом месту је мучки усмрћен неуморни трагалац за истином Милан Пантић. Новинара можете убити, али његово дело и истину не."

У потпису "Миланове колеге – новинари Србије".

Председник Комисије за истраживање убиства новинара Веран Матић поручио је крај бисте Пантића да је задовољан досадашњим радом на решавању убиства новинара Славка Ћурувије, али и да "случај Пантића није бачен у запећак". "Истражитељи раде нон-стоп и то је нешто што ће трајати док се не разреши до краја, док се не пронађе убица и налогодавци", рекао је Матић.

Директор, главни и одговорни уредник Вечерњих новости Ратко Дмитровић оценио је да је фрустрирајуће то што се сваке године на истом месту изговарају исте реченице и нада да ће следеће године бити чиста ситуација ко је извршилац и наручилац тог гнусног злочина.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић оценио је да је Комисија за истраживање убиства новинара "натерала државу да ради свој посао" и оценио да "не постоји савршен злочин, али постоји савршена неспремност да се пронађу налогодавци и убице наших колега".

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић истакао је да је окупљење новинара крај споменика Пантићу у Јагодини опомена. Позвао је државне органе да ишчитају Пантићеве текстове. "Убицу новинара увек можете наћи у ономе што су написали или рекли новинари", поручио је Обрадовић.

Дмитровић је у Народној библиотеци, у име редакције Вечерњих новости, награду "Милан Пантић за новинарску храброст" уручио новинарки Новог пута Зорици Глигоријевић.

Пантић је рођен 1954. године у селу Драгово код Рековца. Новинарску каријеру је започео у Новом путу, његово име је уписано 3. маја 2002. године на споменик у Вашингтону, на 1.395. месту, уз имена новинара света који су од 1812. години изгубили живот на задатку.

Од пре шест година, његова слика и биографија, као и биографија и слика убијеног новинара Славка Ћурувије, налазе се у новоотвореном музеју новинарства, "Newseumu", у главном граду Америке.

Пантић је убијен ујутро, око осам сати, са "неколико удараца тупим предметом у главу", док се враћао из оближње продавнице са векном хлеба и литром млека које су нађени крај његовог тела у крви.

Највећи број текстова Пантић је објавио у рубрици "Црна хроника" пишући о криминалу у Јагодини, Поморавском округу и том делу Србије.

У потрази за убицом, припадници Полицијске управе у Јагодини и Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије "проверили су преко 2.000 лица и обавили више стотина разговора у циљу провере свих добијених информација и сазнања".

Одмах после убиства полиција је направила фото-робот потенцијалног убице и расписала награду од тадашњих 300.000 немачких марака, али убица није пронађен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи