Занатлије пре менаџера до радне књижице

Крај школске године за велики број матураната обично означава почетак уписне грознице. Пре коначног избора можда би било корисно да знају да у последње време менаџери теже долазе до посла, а на бироу за запошљавање све више се траже водоинсталатери, фризери, и занатлије.

Пожежанин Раде Марковић обућарским занатом почео је да се бави са дванаест година. Од деде је, када је постао пунолетан, наследио и знање и радњу. Са непуних 25 година он је најмлађи обућар на златиборском округу.

"Обућари, опанчари, шнајдери, сарачи, ташнери, тога је слабо и то нико неће да ради, а то је потребно свима", каже Раде Марковић, обућар.

У ужичкој филијали Националне службе за запошљавање кажу да су траженији средњошколци и занатлије од оних с факултетском дипломом.

"Тако рецимо на евиденцији националне службе има велики број економиста који не могу да нађу запослење на територији филијале. Највећа потражња је за занимањима машинске и металске струке за занимањима из области грађевинске делатности, као и занимањима из услужних делатности"", каже Зорица Милошевић, директорка Националне службе за запошљавање - Филијала Ужице.

Пожешке занатлије су били међу пионирима предузетништва у Србији, на заласку социјалистичке ере Југославије. Међутим, образовни систем заостаје за привредним кретањима.

"Садашње занатство прелази више у индустријски облик занатства, значи прилагођавамо се модерним технологијама и у том смислу треба кадрови да се образују", каже Станко Чворовић, председник Општег удружења предузетника Пожега.

Али ни савремене машине, ни компјутери не могу баш увек да победе спретног занатлију.

"Криза је, а што већа криза све више посла", каже обућар Раде Марковић.

Стара народна изрека гласи: "Сваки занат злата вреди".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи