Читај ми!

Закон о реституцији поново на поправном?

Закон о реституцији поново ће морати да се дорађује. Иако је рок за подношење захтева трајао две године, нису сви заинтересовани за реституцију успели да их предају. Закон не прецизира да сви наследници бивших власника морају да поднесу захтеве, па се дешавало да они који су желели да уступе имовину рођацима, нису поднели захтеве.

Горан и Јелена Митровић, наследници прадеде Василија из Лебана остали су ускраћени за имовину која им припада, због, како кажу, нетачних информација које су добили док су се распитивали како да подносу захтев.

"На шалтеру у Пошти када смо питали како треба поднети захтев за поступак реституције, рекли су нам да је довољно да само један из породице поднесе захтев. Тада је то био и стриц са нама, он је то прихватио", прича Горан Митровић.

Митровићи су се жалили надлежној Агенцији и министарству. Обе жалбе су им одбијене. Имовина за коју нису поднели захтев припада држави. У власништву државе остаје и имовина оних који су је се одрекли у корист рођака.

"Тумачећи овако закон произилази да је реч о враћању не имовине него идеалних делова имовине, и то оним лицима која су поднела захтеве уместо да се сва та имовина врати. Тако да долази у немалом броју случајева успостављање својине са државном, рецимо, на пословним просторима, што треба апсолутно избећи", указује Миле Антић из Мреже за реституцију.

Иницијативу за измену закона поднело је неколико породица.

"Ја не очекујем да ће доћи до битних промена везано за проблематику људи који нису поднели захтеве. Неко је, дешавало се, и прикривао од своје родбине да постоји захтев, надајући се да ће целокупна имовина припасти њему, а да неће остати део држави. То су приче о нашим особеностима и милим да држава не треба да се бави тиме. До државе је да спроведе закон", подлачи директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

Закон је до сада мењан два пута, али само у делу који се односио на померање рока за обештећење. Да ли ће и иницијатива Горана и Јелене Митровић ући у измену закона, знаће се до краја месеца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи