Јанковић: Поступак контроле биће ускоро окончан

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је да са премијером Александром Вучићем није разговарао о инциденту на Паради поноса нити о "медијском линчу кроз који пролази", најављујући да ће поступак контроле рада министарстава унутрашњих послова и одбране бити окончан ове седмице.

Саша Јанковић је у емисији ''Прав угао'' на РТВ Војводина рекао да је да је огроман проблем за владавину права ако је неко изнад закона, као и да је премијера упознао са законском регулативом са којом би морао да буде упознат сваки државни службеник и функционер.

Наводећи да се не може наћи ниједна његова политичка изјава, Јанковић је истакао да то што је неко пласирао у јавност да је у очима странаца виђен као будући лидер опозиције, представља један од начина да га неко склони из јавног живота, преноси Танјуг.

''Зашто би требало да одговорим. Претпостављам да је један од начина да неког склоните из јавног живота пласирање да ради оно што не би требало'', каже Јанковић.

Наводећи да не контролише, нити да се бави понашањем грађана, већ да контролише рад државних органа, заштитник грађана је навео да је прошлог септембра покренуо поступак контроле рада МУП-а и Министарства одбране и да ће он бити окончан ове седнмице, а да ће за неколико дана изаћи са подацима да ли је и како било пропусти у раду.

Такође ће изаћи и са препорукама шта треба урадити.

Омбудсман сматра и да је читавим случајем нанета велика штета припадницима припадницима ВБА, Кобри, али и цивилима, јер је случај политизован.

Јанковић објашњава и да, када су у питању индивидуални случајеви, извештаји показују да је власт отклонила скоро 90 одсто пропуста чиме се не може похвалити ни омбудсман Европске уније.

Говорећи о свом извештају за 2014. годину, који ће сутра бити представљен јавности, Јанковић је истакао да је стање људских права у Србији током прошле године било забрињавајуће.

''Грађани Србије прошле године нису имали могућност да уживају ни изблиза у владавини права, испуњавајњу свих оних дужности које држава има према њима. Они који су у посебно тешкој економској ситуацији нису могли да рачунају на довољну помоћ државе, а администрација је недовољно ефикасна и често спора'', рекао је Јанковић.

Све те околности, додао је Јанковић, уз додатну тешку економску ситуацију, нису могле да доведу до осмеха на лицу грађана, па ни заштитника грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи