Читај ми!

Ниш добија нови Клинички центар 2017. године

Министар здравља Србије Златибор Лончар рекао је да ће, уколико све буде текло по плану, нови Клинички центар у Нишу бити отворен у току 2017. године. Обележена 115. годишњица оснивања Пастеровог завода.

Златибор Лончар је рекао да ће, уколико све буде текло по плану, нови Клинички центар у Нишу бити отворен у току 2017. године.

Обилазећи градилиште будућег КЦ Ниш, Лончар је истакао да је задовољан динамиком радова на новом Клиничком центру.

"Ниш је убедљиво најдаље отишао и уколико свако буде и даље радио свој део посла, грађевински радови ће бити завршени 2016. године. Ми већ разговарамо о набавци опреме", истакао је Лончар.

Рекао је да ће Министарство здравља разговарати са Европском инвестиционом банком, али и са другима, о набавци опреме како би било пронађено најјефтиније решење.

Лончар је рекао да би пројекат новог Клиничког центра у Београду требало да буде завршен током јула, а пројекат КЦ у Новом Саду током јуна или јула.

"Чим буде завршена пројектна документација идемо на тендер и одмах крећемо са радовима", нагласио је Лончар.

За изградњу и реконструкцију четири клиничка центра у Србији (у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу) Европска инвестициона банка одобрила је 150 милиона евра.

Радови су за сада кренули једно у Нишу, а њихова вредност ће износити укупно 32 милиона евра.

Нови нишки Клинички центар имаће 48.000 квадрата у њему ће се налазити 17 операционих сала, Ургентни центар, Центар за операције, Центар за интензивну негу, дијагностика и радиотерапија.

Обележена 115. годишњица оснивања Пастеровог завода

Лончар је у Нишу, на 115. годишњицу оснивања Пастеровог завода, обишао и Медицински факултет и Клинички центар.

Рекао је да је то један изузетан јубилеј који доноси обавезу да се убудуће ради још боље, јер пацијенти то заслужују.

Лончар је саопштио да ће Министарство здравља у 2016. години помоћи реновирање Пастеровог завода у Нишу, с обзиром на то да ово здање има и историјски значај.

Директор Завода за заштиту јавног здравља Бранислав Тиодоровић подсетио је на значај Пастеровог завода, који је основан 1900. године, само 12 година после Париза, и да је био први завод за имунизацију на Балкану.

Тиодоровић је рекао да је овај завод дао велики допринос искорењивању беснила и вариоле вере.

"Болести ће и даље бити, биће и бактерија и вируса али имунизација мора да буде настављена", рекао је Тиодоровић.

Оваква порука послата је и са округлог стола који је данас одржан на тему за и против вакцинације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи