Читај ми!

Љајић: Дигитализација најбоља инвестиција

Ера аналогне телевизије у Србији званично се завршава данас поподне. Министар телекомуникација Расим Љајић каже за РТС да је процес дигитализације био најбоља могућа инвестиција од које ће буџет Србије приходовати. Истиче да ће се расписати тендер за продају ослобођеног дела фреквенцијског спектра, од којег се очекује зарада од минимум 75 милиона евра.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је дигитализација најзначајнији и најважнији пројекат у историји телевизије.

"Многи кажу да је важнији од оног када смо са црно- беле прешли на колор телевизију. То је врло комплексан посао који је подразумевао и велика улагања и опремање чак 208 емисионих станица, од тога 43 које су потпуно биле разрушене током НАТО бомбардовања", каже министар Љајић.

Истиче да је уграђена најсавременија могућа техника коју поседује свега шест земаља.

"Самим тим сматрам и да смо у рекордном року завршили један важан посао за државу", објашњава Љајић.

Истиче да су најтеже препреке отклоњене али да вероватно постоје појединачни проблеми који ће се отклањати у ходу.

"То ипак не може да поприми карактер великог проблема у довршетку процеса дигитализације. Наше стручне службе, техничари стоје на располагању за сваки тај појединачни случај", каже Расим Љајић.

Додаје да је кампања била добра и одлично осмишљена.

"Надам се да смо највећи број грађана успели да едукујемо како да користе сет- топ боксове и шта значи процес дигитализације. Није лако било ни стручној јавности објаснити шта од овог процеса добијају грађани, шта држава, а шта телевизијски гледаоци", истиче министар.

Каже да је дигитализација коштала 37 милиона евра од чега је 10 милиона донирала ЕУ.

"Очекујемо да одмах након процеса дигитализације распишемо јавни позив за продају ослобођеног дела фреквенцијског спектра од којег очекујемо минимум 75 милиона евра, а максимум 105 милиона евра. Ово није био трошак за државу већ најбоља могућа инвестиција од које ће буџет Србије приходовати", закључује министар Расим Љајић.

Ера аналогне телевизије у Србији званично се завршава данас поподне.

Дигитална слика доступна је за 97,8 одсто становништва Србије, а 95 одсто довољно је да би се процес дигитализације сматрао испуњеним. Србија је то учинила 10 дана пре рока, а грађани су, углавном успешно, инсталирали 350.000 сет- топ боксова, од чега је 190.000 донирала држава.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи