Читај ми!

На видику решење за непријатан мирис на Карабурми

Становници три београдска насеља Карабурме, Вишњице и Вишњичке бање који већ годинама муку муче с непријатним мирисима коначно ће моћи да одахну. После више од 15 година утврђено је да мириси настају као последица испуштања канализације у рукавац Дунава без претходног пречишћавања. На видику је и решење проблема.

У рукавац Дунава на Ади Хуји годинама се бацао шут. И данас се без претходног пречишћавања излива канализација, па је он од проточног рукавца, постао бара.

Непријатни мириси сметају мештанима који страхују од њихових последица. Кажу да је у близини рукавца непријатан мирис неподношљив и сећају се времена када су се тамо купали и ловили рибе.

Последњи пут рукавац је чишћен почетком деведестих година. Испитивања рађена пре неколико година показала су да је земљиште загађено, а ни вода се не сме користити.

"Долази до распадања органских материја, што је карактеристично за ово доба године. Проблем јесу ти канализациони испусти, али мерења се редовно врше и нема опасности по здравље грађана, мерења се раде годинама уназад", каже Весна Слепчевић из Градског завода за јавно здравље.

Иако се за проблем на Ади Хуји годинама зна, ништа се не предузима. Секретаријат за заштиту животне средине, комунална предузећа, Београд воде, инспекција, надлежност пребацују једни на друге. Зато је општина организовала потписивање петиције, сакупила 12.000 потписа и наручила студију.

"Та студија ће нам рећи начин чишћења, начини могу бити различити и у цени, не само у технологији. Прво што знамо је да тамо иза нема неке тешке индустрије и очекујемо да то ипак буде неки финансијски прихватљив начин чишћење рукавца", каже председник Скупштине општине Палилула Стојан Николић.

Београд је једини град у Европи који нема ниједно постројење за прераду отпадних комуналаних вода. Још пре 40 година генералним планом предвиђено је да главни град има пет фабрика. Ниједна није изграђена.

"Још једном наглашавамо - ово су проблеми који су наслеђени али их посматрамо као изазов и као развојну шансу и управо зато у наредном периоду ће ово бити једни од кључних развојних инфраструктурних пројеката у Београду", каже Борко Милосављевић, помоћник градоначелника за комуналне системе.

Ако би се решио проблем загађења тај део Дунава, могао би бити вишенаменски занимљива привредно-туристичка дестинација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи