Читај ми!

Двеста година од битке на Љубићу

На брду Љубић код Чачка, код споменика Танаску Рајићу, обележено је 200 година од битке на Љубићу. У име Владе Србије церемонију је предводио министар Александар Вулин.

У име владе и Војске Србије венац су положили министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин и начелник Генералштаба Љубиша Диковић, jaвља Танјуг.

"Бој на Љубићу је најзначајнија битка у Другом српском устанку. На овој светој земљи били су утврђени српски шанчеви и овде су погинули многи наши јунаци заједно са својим заповедником Танаском Рајићем. Живот јесу изгубили, али у нашим сећанима нису умрли", поручио је генерал Диковић.

Министрар Вулин навео је да су Срби добар, вредан и поносан народ који жели своју земљу да отвори свету и покажу је свакоме ко дође и зато госта цене више од свега.

"Што је гост из веће даљине, то желе да му буду ближе. Што је непознатији то желе да му се учине познатим и увек му дају најбоље парче хлеба и место. Срби су добар народ јер хоће да дају, узеће од свог детета да пруже оном другом, само му не тражи слободу", поручио је Вулин.

Према његовим речима, буде ли неко затражио Србима слободу, трпељиви, вредни и марљиви српски сељак постаје непобедив ратник.

Србин, како је рекао, када није слободан, он сања и машта о слободи и Срби никада нису бирали своје ратове, завојеваче, већ само да буду слободни.

Према његовим речима, српски народ никада није изабрао зло и ратове, већ само да живи, траје и победи.

Министар рада Републике Српске Миленко Савановић је честитао јубилеј наводећи да је у то време слобода била мисаона именица, те да треба учити на делима славних предака.

Поред њих, венце су положзили и представници града Чачка, Моравичкох округа, МЗ Љубић, МЗ Страгари, Дипломатског кора као и бројних удружења грађана.

Битка на Љубићу се одиграла 6. јуна 1815. године. Том приликом, чувајући топове, погинуо је Танаско Рајић, заповедник српске артиљерије. Турци су опколили његов положај и успели да га савладају.

У бици је, међутим, погинуо и турски заповедник Имшир паша, а Срби су извојевали победу на Љубићу.

Обележавање двестоте годишњице Боја на Љубићу организовао је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Владе Србије.

Церемонија је отпочела парастосом посвећеним палим борцима, након чега су венце на споменик Танаску Рајићу положили изасланици председника републике Милорад Симић и председнице Народне Скупштине Верољуб Арсић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи