Читај ми!

Панчевци опет испред цистерни са водом

Панчевци од синоћ немају исправну воду за пиће и кување, а од јутрос се грађани снабдевају пијаћом водом из цистерни које су у току ноћи распоређене по граду.

Завод за јавно здравље је забранио употребу воде због двоструко веће концентрације трихалометана на изворишту и у водоводној мрежи.

Пре само месец и по Панчевци су били у редовима испред цистерни, јер је вода била бактериолошки неисправна за пиће.

Проблем је привремено решен испирањем градске мреже и уништавањем бактерије употребом хлора. Грађани су сада још више љути и незадовољни, јер су добили воду загађену хемијским једињењем трихалометаном које настаје прекомерном дезинфекцијом и употребом хлора.

Запослени у градском водоводу покушавају да испирањем водоводне мреже униште трихалометане, чије су концентрације, према мерењу Градског завода за јавно здравље, двоструко веће од прописаних вредности.

Стручњаци тек треба да утврде да ли на самом изворишту постоји и органско загађење, јер се панчевачка фабрика воде налази у општини Палилула, у близини дивљег насеља које нема канализациону мрежу и њива пољопривредног предузећа ПКБ.

Директорка ЈКП "Водовод" у Панчеву Милица Радовановић каже да још не знају зашто је дошло до новог загађења.

"Анализираћемо све, а позваћемо стручњаке и професоре да нам помогну да утврдимо узрок загађења трихалометаном. За сада је најважније да се грађани упозоре да не смеју да користе воду за пиће и кување", каже директорка "Водовода" Милица Радовановић.

У Градском заводу за јавно здравље напомињу да ће чим запослени у "Водоводу" процене да су успели да снизе концентрације недозвољених хемијских једињења у води – одмах послати стручне екипе на терен.

"У што краћем року ћемо узети узорке, али да би дали коначне резултате мора проћи одређено време, јер се ништа не може урадити за пет минута", истиче Мица Сарић Танасковић, директорка Завода за јавно здравље у Панчеву.

Градски кризни штаб је распоредио 10 цистерни са пијаћом водом. Седам се налази на пунктовима у граду, једна је у болници, а из две се пијаћом водом снабдевају мештани Старчева, Омољице, Банатског Брестовца и Иванова.

Такође, Град Београд послао је као помоћ Панчеву шест цистерни, каже директор Беоком сервиса Дарко Главаш.

Додаје да ће градска предузећа, уколико буде потребно, и даље пружати сву неопходну помоћ.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи