Читај ми!

За три месеца легализовано 7.500 комада оружја

За претходна три месеца предато је више од 7.500 комада оружја. У МУП-у кажу да су задовољни тим бројем. Највише оружја прикупљено је у Београду. Све оне који и даље имају оружје без дозволе подсећају да је казна за то од три месеца до 10 година затвора. Рок за предају оружја које су грађани држали у илегалном поседу истекао је пре два дана.

За претходна три месеца колико је трајала легализација, грађани су предали 7.543 комада различитог оружја. Међу њима је и 15 неиспаљених зоља, више од 280 аутоматских пушака и 32 шкорпиона.

Зорица Лончар Касалица из МУП-а напомиње да је од тога предато 1.107 комада бомби и експлозивних средстава, а укупно је прикупљено 158.396 комада муниције различитог калибра.

У односу на последњу легализацију која је била 2007. прикупљено је знатно више комада муниције, јер је тада укупно прикупљено око 11.500 комада муниције.

Предато оружје је складиштено, разврстано и спремљено за уништавање. Легализација је грађанима дала могућност и да региструју одређене врсте оружја без доказивања порекла. За три месеца је предато 4.300 таквих захтева.

"То је, значи, ловачко оружје, ловачке пушке, ловачки карабини и пиштољи... Министарство је већ донело одлуку за око 1.300 захтева и дозволило је регистрацију", истиче Зорица Лончар Касалица.

У Центру за контролу малокалибарског и лаког наоружања сматрају да грађани нису у већем броју предали или регистровали оружје због могућег неповерења у институције или због дажбина које би морали да плате.

"Имајући у виду да је министар споменуо 200 до 900 комада илегалног оружја као нешто што циркулише у земљи... мислим да цифра од 7.000 до 7.500 није нешто што је идеално. Међутим, с друге стране, то је цифра која не одступа претерано од онога што су били резултати у другим земљама у региону", рекла је Ива Савић из Центра.

Пре седам година за време претходне легализације држава је прикупила око 8.500 комада оружја. Пет пута више грађани су предали 2003. године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи