Читај ми!

Више талената него места у средњим школама

Ђаци који желе да се упишу у средње специјализоване школе пробиће лед и први полагати пријемни испит. У музичким и балетским школама пријемни је почео пре два дана, а данас и сутра на проверу знања излазе кандидати за упис у Математичку, Филолошку и Спортску гимназију. Занимљиво је да је интересовање за упис у те школе, ове године веће него икада раније.

Осим класичног балета, школа "Лујо Давичо" добиће нову генерацију и на смеровима савремена и народна игра.

"Пријавило се кандидата много више него што ми можемо да примимо. То је негде индикатор како школа ради, ако су већ деца опредељена за тако нешто и негде на нивоу просвете је лепо што имамо толико талената", каже директорка Слободанка Симић Новчић. 

И талената за природне науке више је него икада раније. Математичку гимназију жели да упише три пута више ђака него што може бити уписано.

"Осећа се међу ученицима да је математика у 21. веку значајна и да је то нека будућност, да то отвара могућност студирања на неким интересантним факултетима, да ће се једног дана лакше запослити", каже Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије.

Тога су били свесни и они који завршавају школовање. А добили су, кажу, и много више.

"Апсолутно бих је поново уписао, зато што су ми то биле лепе четири године, стекли смо солидно знање из природних наука и биће нам корисно касније за факултет. Веома ми се свиђа однос професора према ђацима, доста је пријатељски и то ми баш прија овде и онда су и сами ђаци поштенији и креативнији", кажу један од матураната Математичке гимназије.

Да би стекли такво искуство, будућим математичарима неће бити довољни само бодови са пријемног испита. За упис ће морати да сачекају месец дана јер их, као и остале вршњаке, чека полагање мале матуре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи