Зашитита од града горући проблем пољопривреде

Преходних дана град је направио велику штету у воћњацима у поморавском и расинском округу, а у ариљском крају је оштетио скоро све засаде малине. Одбрана од града је међу горућим проблемима пољопривреде, каже ресорна министарка Снежана Богосављевић Бошковић за РТС и истиче да ће Министарство пољопривреде учинити све што може како би помогло малинарима да преброде насталу ситуацију.

Министарство ће учинити све што може да помогне пољопривредницима оштећеним градом, поручује министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.

После захтева Асоцијације произвођача јагодичастог воћа "Малинари Србије" да министарка пољопривреде поднесе оставку због штете изазване градом, сутра ће се министарка састати са произвођачима.

"Сутра ћемо разговрати пре свега о функционисању противградне заштите, како је до сада функционисао тај систем, као и о слабим ефектима заштите", рекла је министарка гостујући у Дневнику РТС-а и додала да ће се разговарати и о насталој ситуацији и о томе шта је министарство предузело и шта ће предузети како би помогло малинарима.

Организовала је, каже, радну групу коју чине стручњаци и представници Министарства. Стручњаци за малинарство ће обићи парцеле погођене градом и поделити стручне савете о томе како да се опораве засади који могу, рекла је Снежана Богосављевић Бошковић.

Надам се да ће један део засада дати род и ове године, каже министарка.

Са асоцијацијама малинара разговараће се о томе како да се помогне произвођачима из Ивањице који су најпогођенији. "Спремни смо да максимално помогнемо јер је то и наш интерес, као и малинара", рекла је министарка.

Истиче да је одбрана од града међу горућим проблемима пољопривреде.

"Знајући за то, један од првих сатанака када сам ступила на дужност био је са начелником Сектора за ванредне ситуације Предрагом Марићем. Ја сам разумела проблеме у функционисању и иницирала што пре доношење закона о граду. Док се не донесе, вршила сам апел на самоуправе да дају максималан допринос и, наравно, позивала малинаре да осигуравају усеве јер не постоји стопроцентна заштита од града. И у претходним годинама, када су благовремено деловали, ипак се десио град и дошло је до штете", указала је министарка.

Инвестирање у противградну заштиту се, каже Снежана Богосављевић Бошковић, исплаћује и зато, истиче, жели да пољопривредници буду јачи и инвестирају у њу.

"Министарство нуди помоћ. За хектар засада малине потребно је 10.000 евра. У погођеним подручјима, рефундација је 5.500. Ми значајно помажемо", рекла је министарка и додала да је осигурано преко 80 одсто засада.

Напоменула је и да држава регресира 40 одсто премије осигурања, па ако пољопривредници одвоје за то 10.000, држава да 4.000 динара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи