Апел да се пријави насиље у породици

Породично насиље је узрок убиства и самоубиства у Чачку, затим седмоструког убиства сватова код Кањиже. За само два дана у Србији убијено је 13 људи у породичном насиљу, од тога седам жена. Од почетка године, у првих пет месеци, убијено је 26 жена, колико током целе прошле године. На насиље морају да реагују сви – и институције, и родбина, и комшије, кажу за РТС у Саветовалишту за борбу против насиља.

Координаторка Саветовалишта за борбу против насиља Весна Станојевић рекла је да смо сви одговорни због насиља у породици, јер не реагујемо на време и не пријављујемо га.

Станојевићева се, у разговору за РТС, осврнула на трагедију код Кањиже, где је мушкарац убио шест особа, међу којима своју бившу жену и снају.

"Знало се да је он насилик, он је био евидентиран због насиља у породици, чак се и развео због насиља. Тог дана када је била свадба он је претукао своју жену. Генерално, да се тада реаговало, овако нешто се не би десило", каже Станојевићева.

Додала је да нису реаговале ни комшије, ни пријатељи, ни родбина.

"Сада се сви питамо због чега је тако – зато што не реагујемо, не пријављујемо насиље, иако се знало да је он био неко ко је склон насиљу", рекла је координаторка Саветовалишта за борбу против насиља.

Истакла је да је врло добро што су смењени начелници у Сенти и Кањижи, јер ће то бити опомена за остале који, претежно у малим местима, не реагују на пријаву насиља.

"Веома је добро што су смењени, јер је то добра порука за остале који се у тим малим местима понашају како се понашају. Порука је да је насиље у породици велики проблем и да се ти људи адекватно третирају. У малим местима је проблем што полиција најчешће познаје насилника, или се дружи са њим, и не реагује нико када жена пријави насиље", објаснила је Станојевићева.

Додала је и да су законски прописи који постоје застарели и да се, поред примене постојећих прописа, мора радити и на изради нових.

"Прописи морају бити ефикаснији, да се спроводе на најстрожи начин, јер је то начин да они који трпе насиље могу да се обрате за помоћ", каже Станојевићева.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи