Светски дан борбе против "Кронове болести"

Данас се обележава Светски дан борбе против запаљенских болести црева. И док су некада ова хронична обољења била ретка, данас, само у Европи, погађају више од три милиона људи, а у Србији - око 5.000. Посебно забрињава то што се старосна граница све више спушта, па од ових хроничних болести све чешће оболевају деца.

Ни данас се не зна са сигурношћу како и зашто настају запаљенске болести црева. Претпоставља се да су одговорни генетика, стрес, начин живота, исхрана.

Дијагнозу "Кронова болест" - Љиљан je добио пре 39, а Алекандра пре три године. Пут до ње није био ни кратак, а ни лак.

"Ишла сам од лекара до лекара неких десетак година и то су биле све неке дијагнозе пропратне. И онда је моја нека иницијатива на некој инвазивнијој дијагностици превагнула да се дође до праве дијагнозе", каже Александра Марковић из Ниша.

"У време када сам се ја разболео није било никакве терапије. Била је само кортикостероидна, тако да сам ја дошао у ситуацију да будем 10 пута оперисан", каже Љиљан Ђаковић из Удружења оболелих од Кронове болести и улцерозног колитиса.

Ту се не завршава списак њихових проблема. Готово идентичне имају и остали оболели у Србији.

"Проблема око посла због изостанка и одсуства због боловања. Некима се прети отказом или тако неким стварима". Каже Љиљана.

"Неки лекови су можда доступни преко листа Фонда, међутим за новије терапије ми морамо да плаћамо, јер те нису на позитивним листама", каже Љиљан.

Ови пацијенти имају јаке болове у стомаку, учестале дијареје, повишену температуру... Ипак, модерна терапија учинила је да се ове болести могу држати под контролом.

"Наш терапијски циљ је побољшање квалитета живота, смањење боравка у болници, избегавање хирургије. И то се постиже стандардном, конвеционалном терапијом. Код неких пацијенат то се постиже биолошком терапијом, којом се сузбија инфламација и помогућава да црево зарасте и да се наш пацијент добро осећа", каже докторка Татјана Јоцић из Клиничког центра Војводине.

Како би са својим тегобама упознали јавност, удружење пацијената је прошле године организовало едукацију за лекаре из осам здравствених центара у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи