Рецепт ФБИ-ја за борбу против системске корупције

У Србији је почела обука тужилаца, полиције и других службеника који ће, као чланови такозваних ударних тимова, водити истраге финансијског криминала. Чланови будућих ударних тимова прва знања су добили од ФБИ-ја, америчког и словеначког тужилаштва.

Недавно усвојеном Стратегијом предвиђено је да се уведе финансијска форензика и побољша међународна сарадња. Очекује се да ће применом Стратегије бити знатно унапређена борба против системске корупције, прања новца и финансирања тероризма.

Будућим члановима ударних тимова који ће се борити против финансијског криминала, гости из америчког тужилаштва и Федералног истражног бироа, и словеначког тужилаштва, преносе искуства како се формира и руководи ударном групом, колики је буџет потребан, какав циљ треба себи да поставе и какве резултате да очекују.

"Мудрост коју можемо да покупимо са ових састанака да за нашу употребу овде у Србији израдимо методологију будућег рада ударних група и започнемо реализовање једног од најбитнијих стубова истрага финансијског криминала", рекао је државни секретар Министарства правде Радомир Илић.

Тужиоцима, инспекторима, запосленима у Агенцији за борбу против корупције и Управи за спречавање прања новца, пореским инспекторима и цариницима, који ће бити део истражних тимова, страни стручњаци су представили неколико модела ударних група које могу да буду формиране зависно од конкретног предмета истраге. Од америчких колега и рецепт за успех.

Валтер Перкел из министарства правде САД каже да је најбитнија воља, да се ради у тиму и да се посао заврши.

"Иако увек има препрека и тимски рад није стално савршен, ако постоји воља тужилаштва и полиције да раде заједно са другим регулаторним телима – Одељењем за јавне набавке, контролорима, јединицама за финансијске истраге – и ако постоји политичка воља, онда мислим да то може да се оствари", рекао је Перкел.

За борбу против финансијског криминала битна је и повезаност с другим државама. То је савет тужиоца који је у Словенији поступао у предмету Патрија, за вишемилионске малверзације у јавним набавкама војне опреме. Резултат – премијер Јанез Јанша осуђен је на две године затвора.

Окружни тужилац из Словеније Бостјан Ламешич рекао је да су ти заједнички истражни тимови веома добро средство које омогућује да се брже и јефтиније добију докази из стране земље.

"Ако ради само једна држава не може се сагледати шира слика, а посебно сарадња тужиштва и полиције помаже да се све то процесуира, да се починиоци брже и лакше нађу и казне", навео је Ламешич.

Прве ударне групе у Србији које ће спроводити истраге финансијског криминала, биће формиране почетком 2016. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи