Помоћ за унапређење положаја особа са инвалидитетом

У Београду су потписани уговори са четири удружења за унапређење положаја особа са инвалидитетом и њихових породица, којима је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одобрило помоћ државе у укупном износу од 64,8 милиона динара.

Уговоре су потписали министар Александар Вулин, председник Савеза слепих Србије Милан Томић, предсденик Савеза за помоћ особама ометених у развоју Светлана Влаховић и председник Националне организације за особе са инвалидитетом Иванка Јовановић, преноси Танјуг. 

Вулин је, после церемоније потписивања уговора, рекао новинарима да је 111 удружења и организација добило помоћ државе у укупном износу од 64,8 милиона динара за разне пројекте које побољшавају положај особа са инвалидитетом и њихових породица.

"То је наша обавеза али, то и јесте више од обавезе то је наша дужност. Особе са инвалидитетом нису терет овог друштва, и уз друга министарства као и оно што ради ово министарство, ми се трудимо да значајно побољшамо положај особа са инвалидитетом", казао је Вулин.

Министар је подсетио да је прошле године, захваљући раду читавог друштва, према евиденцији Националне службе за запошљавање, запослено преко 4.000 особа са инвалидитетом, што до сада није био случај и што јесте значајан помак, напомињући да је Национална служба запошљавања у овој години одвојила 500 милиона динара за активне мере запошљавања особа са инвалидитетом.

"Ово Министарство је одвојило 303 милиона динара за редовно функционисање удружења особа са инвалидтетом, а овим конкурсом је доделило још близу 65 милиона динара", рекао је Вулин.

Према подацима Министарства за рад, тим средствима подржано је 54 пројекта за превеницију деинституционализације и институционализацију са око 38,9 милиона динара, 13 пројеката за побољшање приступачности за особе са инавлидитетом у укупном износу од пет милиона динара, 44 пројекта чији је циљ пружање услуга подршке за самостални живот особа са инвалидитетом са око 20,8 милиона динара.

Подржано је и 40 пројеката који се баве унапређењем положаја особа са интелектруалним тешкоћама, 17 пројеката за побољшање положаја особа са телесним инвалидитетом, 25 пројеката за особе са сензорним оштећењем и 29 пројеката чија је циљна група мешовита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи