Кад сам себи створиш посао

Велики број људи чека на посао, безуспешно конкурише и нада се да ће на следећем конкурсу имати више среће. Према подацима Националне службе за запошљавање, без посла је готово 760.000 људи. Има могућности да се тај број смањи и без куцања на врата предузећа и фабрика, истичу стручњаци.

Гордана и Мирослав Пушић из Купинова продали су два стана у Новом Београду, затворили фотокопирницу и електричарску радњу, купили стару кућу у Купинову и кренули, како кажу, у непознато. Решили су да се огледају у, за Сремце, одавно познатом послу - производњи свињског меса у шуми.

Сада имају три крмаче, до краја године биће их десетак. Једина обавеза је да им увече баце мало кукуруза и да их преброје.

"Сада овде не живимо нешто посебно, да има много, али кад будемо увећали ово стадо живеће се много лакше. Што се тиче тржишта за ове наше шумске свиње, ту нема никаквих проблема, ми не можемо да произведемо колико може да се прода", рекао је Мирослав.

Надају се да ће као удружење наћи заједнички језик са шумарима да се отклоне могућности штете на шуми, па ће се, кажу, тада и повећати број мештана у Купинову који као и њихове деде тове свиње жиром.

Њихови суседи Биљана и Зоран Семиз су до пре неколико година радили у "Србијатексу" и "Јанку Лисјаку" у Београду. Када су остали без посла, вратили су се у Купиново да у кући Биљаниних предака отворе ресторан. Биљана каже да кува јела по рецептима своје баке.

"Прво смо аматери, затечени смо у послу. Гостију има, па нема. Зарада је толика да месец дана можемо скромно да живимо, да обезбедимо све што нам основно треба", каже Биљана.

Два сина живе и раде у Београду, за сада не мисле о кафани у селу. Касније, како кажу Биљана и Зоран, можда ће неко од њих постати и угоститељ.

Стручњаци подржавају иницијативу да се живот у граду замени за онај у селу ако пружа већу економску сигурност.

"Идеја да се напусти град, да се прода сопствени стан или да се почне посао на породичном имању, по мом мишљењу, је јако добра идеја - која је иначе врло распрострањена у свету", рекао је Благоје Пауновић, професор Економског факултета у Београду.

Старије куће у селима са окућницом у којима нико више не живи, закоровљене њиве у околини градова, пружају могућност да уз релативно мало новца људи започну производњу поврћа у затвореном простору, узгој цвећа, производњу меда и још много тога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи