Изазови пред савременом српском породицом

Међународни дан породице у Србији ове године се обележава под мотом - права деце у савременој породици. Породица, било биолошка, хранитељска или усвојитељска, најбоље је место за здраво одрастање деце, поручују стручњаци. Нажалост, породица се данас суочава с бројним проблемима – све је старија, има све мање чланова, а велики проблем је и сиромаштво.

Око 400 малишана с хранитељима и деца која су још у домовима заједно су обележили Дан породице – уз спорт, песму, игру.

"Њима је стално потребна емотивна подршка... Увек треба да имаш широка леђа и да потуриш и привијеш га на груди", прича Виолета Јерков Пресечки.

Хранитељица Слободанка Мартић поручује да оно што чини породица не може ни једна установа.

Стари из Геронтолошког центра "Београд", који су се придружили најмлађима, памте, кажу, боља времена, када је у породици било више поштовања и разумевања и мање развода.

"Некада се знало да родитељи брину о деци, деца одрастају, кад родитељи остаре, деца воде бригу о родитељима. Нажалост, то је данас тако мали број", каже Савица Радовић.

Много је проблема са којима се суочавају породице у Србији – од егзистенцијалних до, како кажу стручњаци, недовољно услуга подршке у заједници.

"Када се пројекат заврши, када престане финансирање ЕУ, Уницефа и других донатора, локалне самоуправе би требало да преузму финансирање у циљу њене одрживости, али то се у великом броју случајева не дешава. Дакле, директну одговорност сносе управо локалне самоуправе", истиче Драгана Соћанин из удружења "Родитељ".

Из буџета се годишње издваја око 50 милијарди динара за финансијску помоћ породицама. Тај новац, показало се, није праведно расподељен.

"Ми ћемо, што се закона тиче, урадити све што је до нас да породица боље и успешније функционише. Наравно, да би једна породица функционисала, мора да постоји читаво друштво и брига читавог друштва, од безбедности до боље економске ситуације", рекао је министар за ред и социјална питања Александар Вулин.

У току су измене Закона о финансијској подршци породици, а мења се и Породични закон, који би, поред осталог, требало прецизније да уреди положај брачне и ванбрачне заједнице и забрани физичко кажњавање деце као васпитну методу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи