Читај ми!

Без нове истраге о трагедији у стану Саше Јанковића

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да полиција неће водити истрагу због апсолутне застарелости у вези са случајем из априла 1993. године када је у стану заштитника грађана Саше Јанковића његов пријатељ извршио самоубиство.

Небојша Стефановић је на конференцији за новинаре истовремено оценио и да су изјаве Јанковића тим поводом биле непримерене додавши да су медији слободни и да могу да пишу шта хоће, јавља Танјуг.

Стефановић је рекао и да је, у консултацијама са Тужилаштвом у вези са тим случајем утврђено да је наступила апсолутна застарелост и да се истрага неће водити.

Додао је да су му доступни само подаци из полицијског извештаја од 1. априла 1993. године и да ће информације о пиштољу који је, како се наводи у записнику, тада одузет Јанковићу, доставити чим се нађе писана документација јер не постоји у електронској евиденцији.

Упитан како су поједини медији објавили тај полицијски извештај, Стефановић је одговорио да је од тог догађаја прошло 22 године и да "ко зна ко је од тада имао могућност да има увид у ту документацију".

Стефановић је рекао и да у извештају пише да је у стану Јанковића пронађена мртва особа, да је смрт констатовао лекар и да је о томе обавештен истражни судија.

Такође, у извештају пише да Јанковић за пиштољ ЦЗ није поседовао оружани лист и да му је тај са оквиром и седам метака привремено одузет о чему је издата одговарајућа потврда

Министар је рекао да се у том случају не доводи у питање да ли је оружје било у легалном или илегалном поседу, већ да је један човек изгубио живот.

"А да ли се он убио сам или се десило нешто друго ја то не могу да тврдим", навео је Стефановић и додао да због јавности хоће да утврди све у вези са тим оружјем - када је издат оружани лист за оружје, како се то оружје кретало, ко је од кога то купио, ко је коме продао, где се шта десило.

То ће, како је рекао, бити урађено "чисто да не би испало да било шта заташкавамо и да би јавност знала како су се те ствари дешавале".

Стефановић је оценио и да је јучерашња реакција Јанковића, у вези са писањем појединих медија била "по мени потпуно непримерена". Навео је да је Јанковић прво тражио од министра да га штити од медија додавши да "што се тиче мене сви медији су слободни и имају право да пишу како год желе".

Према његовим речима, Заштитник грађана као и сви други људи који су јавне личности на то морају да се навикну а "да ли ме то свиђа или не то је део демократског друштва".

"Пошто је тада (евиденција) рађена ручно потребно је да је пронађемо... немамо је у елекртонској бази... и чим то будемо урадили обавестићемо јавност о томе", рекао је Стефановић.

Непознати детаљи напада на Миленића

Говорећи о нападу на одборника "Заједно за Шумадију" Сашу Миленића у Крагујевцу, Стефановић је рекао да су мотиви напада непознати. Истиче да је то што се догодило недопустиво и да ће полиција увек, као и у том случају, брзо реаговати.

Стефановић је на конференцији за новинаре нагласио да ће Србија бити стабилна и безбедна земља и да ће полиција реаговати у свим случајевима када је нечија безбедност угрожена.

Према његовим речима, осумњичени, који се познавао са Миленићем, пришао му је и после увреда га неколико пута ударио у лице.

"Србија ће бити безбедна и стабилна земља. Овакви инциденти никада неће проћи некажњено и брза и ефикасна реакција полиције показује да свако овакво дело и сваки напад неће проћи некажњено", рекао је Стефановић.

Министар је нагласио и да ће полиција увек реаговати без обзира на то о коме се ради "и наравно у најбржем могућем року и у складу са доказима и могућностима које имамо".

Подсетивши да је полиција брзо ухапсила нападача и одредила му полицијско задржавање до 48 сати истакао и да ће осумњичени бити спроведен, уз кривичну пријаву надлежном тужиоцу.

Покушали да прокријумчаре 68 миграната

Полиција је ухапсила више особа које су са 17 аутомобила покушале да покријумчаре 68 миграната афроазијског порекла у Мађарску, изјавио је Стефановић.

Рекао је и да су они откривени прошле ноћи у акцијама полицијских службеника Регионалног центра граничне полиције према Мађарској.

"Откривено је укупно 17 возила којима су управљали држављани Србије са укупно 68 особа афроазијског порекла који су намеравали да илегално пређу границу", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, исте вечери на граничном прелазу Батровци око 23 сата на излазу из Србије, полцијски службеници су у аутомобилу "фијат пунто" којим је управљао држављани држваљанин Бугарске пронашли 2,3 килограма марихуане.

Стефановић је рекао да је та дрога, спакована у пет пакета проандена пронађено у резервном точку а да је бугарски држваљуани спроведен надлежном тужиоцу.

"На граничном прелазу Градина у 21.15 од држваљанке Немачке турског порекла одузето је 90.000 евра а од два турска држвљанина, рано јутрос одузето је 37.000 евра и 894 грама златног накита вредног 2,15 милиона динара", рекао је Стефановић.

"Полиција ће заштити жртве насиља у породици"

Стефановић је апеловао на све који су изложени насиљу у породици , а посебно жене да то пријаве истакавши да ће полиција урадити све што може да их заштити.

Стефановић је на конференцији за новинаре истакао и да је осим полиције у сегменту заштите неопходна помоћ и свих других у друштву, укључујући и медије.

"Трудимо се да пронађемо механизме да заједно заштитимо жене која су најчешће жртве од сваког могућег насиља... и волео бих да охрабрим све који су жртве породичног насиља да га чешће пријављу а полиција ће реаговати", рекао је министар.

Једна од важнијих ствари је, како каже, превенција додавши да је МУП у том смислу предузео низ активности почевши од формирања посебног одељења, у оквиру криминалистицке полиције за спречавање насиља у породици.

Према његовим речима, МУП није једино министарство које у овом смислу може нешто да уради јер "углавном се уклучујемо или када је претња наступила или када је наступила последица".

Добра сарадња са Руско српким центром у Нишу

Стефановић је оценио да је сарадња са Руско-српским хуманитарним центром у Нишу веома добра изразивши уверење да ће тако остати и после чланства Србије у Механизму цивилне заштите ЕУ.

Рекао је да су надлежни представници ЕУ за реаговање у ванредним ситуацијма недавно оценили и у Београду да им не смета сарадња Србије са Руско српским хуманитарним центром у Нишу.

"Ако њима то не смета зашто би то било коме другом сметало", рекао је Стефановић подсетивши да је Србија недавно у Београду званично постала члан Механизма цивилне заштите ЕУ.

Додао је и да сви до сада потписани споразуми и све оно што смо се до сада обавезали у вези Руско-српског хуманитарног центра остаје у потпуности да важи.

Завршен Акциони план за поглавље 24

Министарство унутрашњих послова данас је завршило трећу верзију Акционог плана за поглавље 24 - правда, слобода и бебедност, а Н Стефановић очекује да ће га Европска комисија, када јој буде упућен, позитивно оценити.

Стефановић очекује и да би тај Акциони план, пошто прође кроз више скупштинских одбора, могао да буде већ следеће седемице упућен Европској комисији.

"Надамо се искрено да ће ово бити последња верзија (Акционог плана) а коменатари и све што смо до сада добили (од ЕК) су били веома позитивни", рекао је Стефановић.

Навео је и да очекује "да након што (Акциони план) прође кроз одрђене скупштинске одборе и на крају Одбор за европске интеграције да ћемо можда већ наредне седмице бити у прилици да га пошаљемо ЕК".

"Ако га ЕК оцени позитивно, што ми очекујемо, стећи ће се сви технички услови за отварање поглавља 24 што је веома важно за европске интеграција Србије, али и реформе у МУП-у", рекао је Стефановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи