Читај ми!

Живкову награда за борбу против дискриминације

Добитник награде за борбу против дискриминације у 2014. години је новинар Љубомир Живков, који се својим текстовима супростављао кршењу људских права, речено је на уручењу признања Коалиције против дискриминације.

Живков је том приликом рекао да је Србија "извор и гарант дуготрајне дискриминације", преноси Танјуг.

"Мислим да дискриминације има свуда, али да код нас она станује. Колико могу ја је подривам", нагласио је Живков.

Како је речено, Коалиција против дискриминације једном годишње додељује награде особама и институцијама или организацијама које су се истакле у промоцији културе људских права и једнакости у Србији, и то у следећих пет категорија: јавна власт, цивилно друштво, медији, бизнис сектор и јавна личност.

Награде су добили и Мирко Милићевић из студија "Досије", Одељење за јавни ред и мир Полицијске управе Београда, Фонд за хуманитарно право и Јутарњи програм РТВ Војводине у чије име су награду примиле уреднице а Кристина Шарић и Тамара Сријемац.

У образложењу се истиче да су оне својим радом и професионалношћу допринеле промовисању људских права и борби против дискриминације у Србији.

"Сваки дан имамо ситуацију да поједини новинари и медији на неодговарајући начин извештавају о мањинским групама и осетљивим темама. Када се ова награда сагледа у том контексту она још више вреди", рекла је Сријемац.

Присутнима се обратила и професорка Правног факултета "Унион" Весна Ракић-Водлинелић која је рекла да је дискриминација у Србији правило, а не изузетак.

"Дискриминација је правило због тога што се са њом сусрећемо по свим могућим основама. Разноразне власти које се у Србији смењују последњих тридесетак година су веома иновативне у проналажењу основа за дискриминацију", нагласила је професорка Униона".

Коалиција против дискриминације, коју чине невладине организације Центар за унапређивање правних студија, Организација за лезбејска и људска права (ЛАБРИС), Мрежа одбора за људска права (Chris), Удружење студената са хендикепом и друге, ову награду додељује од 2008. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи