Читај ми!

Престаје недозвољена обрада података у РФЗО

Републички фонд за здравствено осигурање спреман је да одмах престане са незаконитом обрадом података о личности, у складу са упозорењем повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића.

У саопштењу дотављеном медијима, повереник Родољуб Шабић је навео да је задовољан одговором и реакцијом РФЗО на Упозорење које им је упутио због незаконитости у обради података, преноси Танјуг.

Како је наведено, РФЗО је потврдио да ће у свему поступити у складу са Упозорењем, те да су све организационе јединице Фонда већ обавештене да одмах престану са незаконитом обрадом података.

Повереник је претходно спровео поступак надзора у коме је утврдио да РФЗО ради исплате накнада за привремену спреченост за рад, тражи од послодаваца да од осигураника прибаве комплетне оцене лекарске комисије и да их потом доставе Фонду.

РФЗО је као "основ" за такву обраду података наводио одредбе Правилника о начину и поступку остваривања права из обавезног здравственог осигурања, саопштио је повереник.

"Устав Србије предвиђа да правни основ за обраду података о личности осим добровољног и изричитог пристанка лица о чијим подацима се ради може бити само закон, не и правни акт мање правне снаге. Сходно томе, наведени Правилник или било који други подзаконски акт не може да представља ваљан правни основ за обраду података", рекао је Шабић.

Закон о здравственом осигурању (чл. 170) прописује да се накнаде зарада исплаћују на основу извештаја о привременој спречености за рад, тзв. дознака.

"Прикупљање комплетних оцена лекарских комисија није предвиђено ниједном одредбом овог или било ког другог закона те је сходно томе обрада података коју је Фонд вршио, супротна Закону о заштити података о личности, недозвољена", рекао је Шабић.

С обзиром на изузетно велики обим овакве обраде података о личности од стране свих послодаваца у Србији и потом од РФЗО, деликатност података коју оцене садрже и тешке последице њихове евентуалне злоупотребе, а поготово на условљавање и ускраћивање права на накнаду зараде запослених у случају да не доставе оцене својим послодавцима, посебно је указано на неопходност брзог, хитног отклањања неправилности.

Он је рекао да је добро што је РФЗО брзо реаговао на Упозорење и додао да је ово још једна потврда веома забрињавајућег стања у области заштите података о личности, лошег, сасвим неадекватног односа државе према тој области.

"За илустрацију, подсетићу, да је само у последњих месец дана на сличан начин окончано неколико интервенција Повереника због недозвољене обраде података (у катастру, у заводима за извршење санкција, у акцији бесплатних уџбеника) од стране државних органа. Добро је што су интервенције дале резултат, али није нимало добро што се број проблема уместо да се смањује, увећава", наводи Шабић.

Шабић је истакао да је ако се желе позитивне промене у овој потпуно запуштеној области, неопходан осмишљен стратешки приступ дефинисан на државном нивоу, који изостаје већ годинама и поред мноштва упозорења повереника, како је рекао, из несхватљивих разлога.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи