Читај ми!

Старачке домове контролише свега десет инспектора

Едукација особља које ради са старим лицима и самоконтрола, како у државним тако и у приватним домовима, важни су за квалитену бригу о корисницима домова, каже Надежда Сатарић из организације “Амитy”. Апелује да се за смештај старих не бирају старачки домови без лиценце јер гаранција за такве домове не постоји.

У Србији постоји 120 приватних домова и 41 државна установа, а њихов рад контролише свега 10 инспектора. Надежда Сатарић из "Амитy организације" реклa је гостујући у Дневнику РТС-а да је обишла око 20 домова и да је ситуација широм Србије веома разнолика.

"Услови смештаја су различити, од веома квалитетних до тек прихватљивих за живот. Многи домови су заправо адаптирани хостели, фабричке хале, кафане и нису адекватни за смештај старих лица којима је потреба и посебна нега", каже Сатарићева.

Истиче и да хигијена у неким домовима није на задовољавајућем нивоу.

"Однос запослених према корисницима домова често је безличан, а у приватним домовима има и неедукованих радника за рад са старим лицима", објашњава Надежда Сатарић.

Додаје да се власници домова добро припреме за добијање лиценце, а да многи домови после не личе на оне које су инспектори проверили.

"Људи се припреме да би добили лиценцу, онда је све у реду, испуњени стандарди, све што треба, а када инспектори оду онда је друга прича, у соби где је било два кревета рецимо, ставе се четири, где је постојао телефон у соби, он се искључи", објашњава Сатарићева.

Каже да је људима потребна континуирана контрола и едукација особља како у приватним тако и у државним домовима и истиче да је влики проблем недостатак особља.

"Апелујем да се стара лица не смештају у најјефтиније домове, да се увек пре бирају државни него приватни домови, мада има квалитетних приватних домова који су скупи, и посебно не смештати старе у илегалне домове јер за њих не постоји гаранција нити контрола рада", истиче Сатарићева.

Директорку Геронтолошког центра Београд Сузана Мишић каже за РТС да је установа на чијем је челу прва у Србији која је добила лиценцу ра рад и која је испунила стандарде.

"Капацитети су нам увек пуни и иза нас стоји 40 година рада", истиче Мишићева.

Објашњава да се трендови мењају и да све већи број старијих људи има одређене здравствене проблеме.

"То мења концепт пружања услуга и неопходне су социо-здравствене установе", истиче Мишићева.

Каже да је преветива свих проблема најважнија.

"Потребно је радити на едукацији запослених и на самоконтроли", додаје Сузана Мишић.

Каже да Геронтолошки центар Београд инспекција обилази бар једном месечно.

Инспекција министарства за рад прошле године затворила је због илегалног рада или због незадовољавајућег квалитета услуге, 22 приватна дома за старе. Од почетка ове године, затворена су још два таква дома, јер нису имала дозволу за рад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи