Читај ми!

Ускоро стратегија за сузбијање насиља над децом

У спречавању насиља над децом, као једном од кључних проблема у Србији, потребан је заједнички рад државе и невладиног сектора, закључено је на округлом столу "Унапређење система заштите деце од насиља", одржаном у Палати Србије. Ускоро доношење стратегије за сузбијање насиља над децом.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић каже да је насиље над децом појава која и даље постоји у нашем друштву и додао да су за смањење насиља најважнији превенција и едукација целог друштва како би се оно препознало и реаговало на прави начин, преноси Танјуг.

Иванишевић је навео да ће у сарадњи са колегама из других министарстава настојати да се створе правни механизми за сузбијање насиља.

"У току 2015. године ћемо, у сарадњи са министарствима здравља, просвете и спорта и омладине, направити нову стратегију која за циљ има имплементирање позитивних искустава и позитивних трендова у смањивању и искорењивању насиља над децом", рекао је Иванишевић.

Државни секретар Министарства правде Радомир Илић је, говорећи о положају деце из угла кривичног поступка, рекао да без обзира на то да ли је дете жртва или осумњичени најважнија специјализација како полиције, тако и јавних тужилаца за поступање у тим случајевима.

"Веома је важан начин на који ће полицијска патрола, након пријаве насиља, реаговати, да ли ће само написати извештај и констатовати кривичну пријаву или ће на лицу места бити у могућности да помогне жртви насиља", рекао је Илић.

Према речима директора канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишела Сен Лоа, насиље је проблем који се не тиче само једног сектора, већ многих области попут здравства, заштите или образовања.

Како је навео, од скупа се очекују закључци који ће послужити за израду будуће стратегије за спречавање насиља над децом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи