Читај ми!

Представници ауто-школа и МУП-а опет за преговарачким столом

После протеста у петак, поново за преговрачки сто сешће представници МУП-а и ауто-школа. Захтев школа је да се одложи примена правилника по коме ће оне морати да имају видео-надзор на полагању тестова и сопствене полигоне за обуку ван саобраћаја. Министар Небојша Стефановић каже да треба стати на пут нелегалном издавању дозвола.

У заједници ауто-школа кажу да нису спремни на нова улагања која подразумевају набавку комјутера, нових софтвера, учионица, полигона нових возила, јер је то трошак који не могу да поднесу.

"Овим измена и допунама Закона имамо ситуација да се ова професија укида", каже генерални секретар Привредне коморе ауто-школа Петар Рашета.

Ипак, у МУП-у кажу да су саме школе у једном тренутку тражиле да се повећа квалитет обуке и полагања.

"Сама заједница ауто-школа која функционише у оквиру Привредне коморе предложила је да се видео-надзор уведе и над практичним делом испита. У међувремену, тамо се политичка структура променила, па су захтеви потпуно обрисани. Изгледа да имамо две струје у овој расправи, једна која хоће и бори се да се уведе ред у полагање испита, а друга која и даље хоће хаос", истиче Бранислав Пејовић из МУП-а.

У систем видео-надзора за ауто-школе је већ уложено 21 милион динара, кажу у МУП-у и додају да планирају да уложе још јер ће само тако бити сигурни да неће бити манипулација у ауто-школама. Из поједних школа кажу да увек постоји начин да се нађе договор .

"Нигде није прописано да једна ауто-школа мора имати свој полигон. Можемо се договорити да се удруже 10 - 20 ауто-школа и да заједно закупимо један полигон, тако да имамо заједнички трошак и тамо да да обучавамо кандидате", сматра Спасоје Манајловић из ауто-школе "10 плус".

Према проценама, од 460 ауто-школа у Србији, само 20 до 30 посто спремно је на нова правила, иако у МУП-у кажу да су она најављена и донета још 2012. године.

У ауто-школама кажу да обука већ сада кошта 600 евра. Та цена се односи на 40 теоретских и 40 практичних часова, али не обухвата цену увођења информационог система и прављења посебног полигона за обуку. Зато би обука, кажу, могла поскупети за 30 до 40 одсто.

Циљ нових прописа повећање безбедности на друмовима 

Тим поводом, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најавио је да ће представници саобраћјне полиције наставити разговоре са власницма ауто-школа, али да се неће одустати од реформских потеза чији је циљ побољшање безбедности на друмовима.

Стефановић је рекао новинарима и да је циљ нових прописа у вези са радом ауто школа да се побољша контрола полагања тестова и испита и спречи издавање "муфте дозвола".

"Ако неко подржава да не постоје рачунари у ауто-школама и да буду интегрисани у управљање тестовима где ћете моћи да проверите како функционише и да ли је неко добио возачку дозволу "на муфте", па да нам деца после гину на улицу очекујем онда то и каже", рекао је Стефановић.

Стефановић је навео и да тај ко подржава тако нешто, било да је из медија или других области да то и саопшти грађанима, па да видимо како ће грађани реаговати.

"Што се тиче МУП-а ми све доносимо због свега што се дешавало уназад годинама - деца нам гину на улицама и један од разлога за то је и што немамо довољно уређен систем", рекао је Стефановић.

Према његовим рецима, начелник Управе саобраћајне полиције Владими Ребић разговараће са предтавницима ауто школа већ ове недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи