Читај ми!

Двоје заражених салмонелом нестабилно

Од осморо пацијената који су заражени салмонелом у Дому за старе у Вранићима, а који су смештени у чачанску боницу, двоје је у нестабилном стању, троје ће бити отпуштео на кућно лечење, а троје задржано у болници. Противпожарна инспекција у марту забранила дому обављање делатности. Власник Дома Перо Марић каже да је изненађен појавом епидемије и да му је непријатно.

Из чачанског Завода за јавно здравље најављују да ће прелиминари резултати са узоркованих намирница и брисева са радних површина бити познати данас, преноси Танјуг.

"Троје пацијената ће, највероватније, након добијања резултата анализе столице бити отпуштено на кућно лечење", рекао је Милошевић и додао да ће још троје заражених остати у болници како би се пратило њихово здравствено стање.

Директорка чачанског Завода за јавно здравље Ана Мишовић напоменула је да је закону сужен обим прегледа за намирнице које се узоркују. На пример, преглед намирница на салмонелу није обавезан, односно он се не ради, навела је Мишовићева.

Мишовићeва је подсетила да је 16. априла пријављена епидемија салмонеле и констатовано је да је оболела 41 особа, међу којима су штићеници, особље установе за старе и двоје мештана.

"Најважније је да се број инфицираних не повећава, уведен је свакодневни епидемиолошки надзор, предложене су мере и епидемиолог Центра за превенцију и контролу болести редовно обилази установи", рекла је Ана Мишовић.

Прецизирала је да су раздвојени заражени пацијенти од оних који немају симптоме, да је наложено да инфицирано особље не може да ради, а по налогу Санитарне инспекције у току је и комплетна дезинфекција објекта.

Иначе, након избијање заразе салмонелом из Дома за старе "Двоје", који се налази у чачанском селу Вранићи, преминуло је пет лица.

Рад домова за старе у надлежности је више инспекција. Свака у свом домену даје сагласности.

У Министарству за рад напомињу и да нису на време информисани да је било пропуста у поступку добијања лиценце, јер је дому у Вранићима крајем марта противпожарна инспекција забранила обављање делатности. У санитарној инспекцији нису имали замерки.

Шеф одсека за санитарни надзор Моравичког Светлана Тадић рекла је да је извршен општи санитарни преглед.

Прегледани су општи услови у објекту, хигијенски услови просторија, опрема, уређаји и запослени и што се тиче санитарних инспекција није било уочених недостатака, додала је Тадићева.

Према њеним речима, санитарна инспекција је дала налог за изолацију заражених.

"Инспекција је издала меру забране посета, као и обавезну изолација оболелих лица. Санитарна инспекција није уочила неправилности приликом санитарног прегледа општих услова у објекту, запослених лица, исхране, хигијенских услова, просторија, опреме и уређаја", рекла је Тадићева.

Полиција прати ситуацију у Дому "Двоје"

Чачанска полиција формирала је тим који ће испитати све околности везане за епидемију салмонеле у Дому за старе у Вранићима, каже начелник криминалистичке полиције у том граду Предраг Павловић.

Додаје да ће коначан став дати након обављених обдукција, као и да је полиција од првог дана упозната са дешавањима у вези са епидемијом.

Начелник Моравичког округа Слободан Јоловић каже да је јавни тужилац дао налог за спровођење обдукције, да је једна већ обављена и да се чека извештај.

Шеф одсека здравствене инспекције из Ужица при Министарству здравља Зоран Шеварлић, која је задужена за здравствену заштиту запослених у објекту, рекао је да је власник у јануару поднео захтев за утврђивање услова за обављање здравствене делатности лекара опште праксе у Дому за старе.

"Инспекција је изашла на терен и утврдила да постоје услови за рад здраственог радника који искључиво обавља делатност у оквиру установе за запослене и штићенике", рекао је Шеварлић и додао да од тада није било надзора овог објекта јер није било потребе.

Власник Дома изненађен појавом епидемије

Власник Дома за старе у Вранићима Перо Марић рекао је да је изненађен појавом епидемије салмонеле, од које је умрло пет људи, оценио да је то "страшно" и да му је "непријатно" што се то догодило.

Марић је рекао агенцији Бета да се у његовом Дому за старе налази регистрована и опремљена лекарска ориднација у којој је стално запослен лекар и седам медицинских сестара од којих већина има дугогодишње искуство у здравственим установама и да су они све време били са оболелим корисницима и давали им терапију.

Марић истиче да је од избијања епидемије у Дому уведен епидемиолошки надзор Завода за јавно здравље у Чачку и да је епидемиолог свакодневно био присутан у Дому.

Марић је рекао да не зна како је дошло до тровања салмонелом и сумња да је родбина корисника, која их је посетила за ускршње празнике, унела заражену храну, јер је доносила фарбана јаја, колаче и друге намирнице.

"У Дому свакодневно вршимо санитарну контролу, храна коју спремамо је проверена и за две године колико постоји Дом нисмо имали ниједну примедбу ни од кориника ни од њихове родбине", рекао је Марић који истиче да поседује лиценцу за рад Дома јер су, према надлежним органима, испуњени сви услови.

Каже да су корисници Дома у просеку стари од 75 до 90 година, да је за две године кроз Дом прошло 150 корисника од којих је 100 корисника умрло од старачких обољења.

Дому за старе у Вранићима још није изречена конкретна мера, нити је одузета лиценца. Према најавама из инспекцијског надзора у Миниастству за рад ускоро се очекује одлука о могућности измештања старих из дома у Вранићима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи