Читај ми!

Помоћ ЕУ у предвиђању ванредних ситуација

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић каже за РТС да је задовољан што је Србија постала 33. чланица Механизма цивилне заштите ЕУ и тиме стекла право на погодности у случају ванредних ситуација. Рано упозоравање и сателитске мапе главне су предности које ћемо добити овим споразумом, наглашава Марић.

Предраг Марић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је Србија тек пета земља ван ЕУ која је постала чланица Механизма цивилне заштите ЕУ и додао да ће чланство у тој организацији побољшати превентиву којом није задовољан ни годину дана после катастрофалних поплава.

"Основна предност овог споразума је што можете затражити сателитски сднимак. За 15 до 20 часова тај снимак вам се и шаље. У прошлогодишњим поплавама видели смо колико је тај сателитски снимак важан. То је алатка која вам помаже у увођењу начина раног упозоравања", каже Марић.

Напомиње како је још једна од предности споразума та што добијамо могућност да помогнемо некоме ко је у угроженој ситуацији, али исто тако да и нама неко помогне када смо угрожени.

Марић подсећа да је Србија, када се догодио земљотрес у Јапану, могла да пружи помоћ, али да није имала начина како да је пошаље и додаје да ће овим чланством и тај проблем бити решен.

Истиче да је презадовољан тиме што је Србија постала пета земља ван ЕУ, а 33. чланица Механизма цивилне заштите ЕУ и додаје како ће представници Уније за десетак дана доћи у Србију како би се договорили о даљим детаљима и обавезама које чланство подразумева.

На подсећање да и у Нишу ради руски хуманитарни центар, Марић одговара како то није паралелни механизам и да у овом случају нема преклапања надлежности.

Говорећи о унапређењу унутрашњих механизама заштите, Марић каже да се и даље води полемика о томе како финансирати број 112 за помоћ у ванредним ситуацијама и додаје како је добро што нема више оних који сматрају да нам то није потребно.

Подвлачи како зна да то није јефтино, али да ипак нема одговор на питање зашто толико дуго нема броја који људи могу да позову када су угрожени.

"Ради се о свести, а људски живот нема цену, како нешто такво онда може да буде скупо", упитао се начелник Сектора за ванредне ситуације.

Уколико се реализује пројекат броја 112 у мају, Марић предлаже да се финансира тако што ће рачуни за мобилне телефоне бити увећани за пет до десет динара.

На питање да ли је задовољан оним што је урађено годину дана након мајских поплава, Марић каже да је добијен део опреме, оспособљени људи и "подигнута" цивилна заштита, као и да сада локалне самоуправе много боље реагују.

Ипак, Марић закључује да још није задовољан превентивом и раном проценом штете. Поред тога, неопходно је да се у наредном периоду подигне систем заштите, и кадровски и технички, али и да се уведу такозвани менаџери за ванредне ситуације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи