Мали: Инвестиције су кључ успеха

Инвестиције су кључ успеха и најважнија ствар за будућност Београда и његов одржив развој, истакао је градоначелник Синиша Мали, сумирајући резултате првих годину дана на челу престонице. Неће одустати од консолидација јавних финансија и контроле трошкова.

Градоначелник Синиша Мали у изјави за Танјуг наводи да је, између осталог, задовољан резутатима који су постигнути на смањењу дефицита, укидању непотребних трошкова, одговорнијем понашању запослених у Градској управи, решавању мањка места у вртићима.

У исто време, није у потпуности задовољан напретком у консолидацији пословања ГСП "Београд".

Истичући да је 2014. година била изузетно тешка, како због проблема које је оставила претходна власт, тако и због катастрофалних поплава, Мали је навео да се надлежни "нису уплашили изазова", већ су проблеме решавали један по један.

У том контексту, Мали је рекао да је 2013. у наслеђе остављен рекордан буџетски дефицит од 20,25 одсто, који је за годину дана преполовљен, а циљ је да ове године буде смањен на 6,5 одсто и да до краја 2016. године консолидација јавних финансија буде у потпуности завршена.

"Мислим да смо за ових 12 месеци показали да кроз смањење и укидање непотребних трошкова, може одговорно да се приступи градским финансијама да би се смањили трошкови и кренуло у враћање скупих кредита које је претходна градска власт оставила", рекао је Мали.

Први човек Београда сматра да је много урађено на промени понашања и на укидању јавашлука који је био присутан у градским јавним и комуналним предузећима у којима се, тврди, није знало ни ко контролише, ни зашто не контролише.

Зато су, додао је, спроведени посебни програми консолидације сваког предузећа, с обзиром да је 2013. године цео градски комунални систем губио милионе динара. Према речима Малог, 2014. године тај систем је био у плусу.

Профит је, подвукао је, важан за грађане јер 85 одсто тог новца иде у буџет града из којег се финансирају социјална давања, стипендије студентима, вртићи, изградња домова здравља...
Мали је издвојио и активности којима је решаван мањак места у вртићима, а имајући у виду да је између 4.000 и 4.500 малишана на листи чекања.

Видео надзор за вртиће и основне школе 

У том смислу је једно од решења које је поменуо и могућност да између 1.500 и 1.800 деце од септембра пође у приватне вртиће, што ће омогућити нови јединствени систем чије је формирање у току.

Градоначелник је навео и да је при крају акција увођења видео надзора у све вртиће и основне школе, а систем ће бити умрежен и повезан у оперативни центар који ће се налазити у општини или полицијској станици где ће постојати даноноћна контрола.

Он сматра да ће на тај начин моћи да се контролише ко улази у школска дворишта, што је начин да се избегну немили догађаји, а најављује да би и средње школе могле да буду укључене у тај систем.

Наводећи да је социјална политика дуго била без циља и стратегије, Мали је најавио да ће у наредних месец и по бити усвојена стратегија социјалне политике Града до 2020. године.

"У протеклих годину дана, и поред тога што немамо новца, показали смо да нам је стало и покушавамо да помогнемо баш онима којима је то најпотребније", рекао је Мали, који истиче да је задовољан резултатима који су постигнути у вези са инклузијом Рома.

Незадовољан консолидацијом ГСП-а

Градоначелник са друге стране, иако види напредак, није у потпуности задовољан резултатима који су остварени у консолидацији пословања градског саобраћајног предузећа.

Поново апелујући да се плаћа превоз, Мали је рекао да је и поред повећања наплате, она и даље испод границе која је неопходна да би ГСП стабилно пословао.

"Нама је неопходно да грађани плаћају превоз јер од тога купујемо резервне делове, аутобусе, гориво, а плаћамо и запослене ГСП-а и да би цео систем функционисао потребно је да добијемо и приходе од карата", објаснио је Мали.

Говорећи о ГСП-у, Мали је навео и да је завршена јавна набавка за увођење видео надзора у аутобусима, који ће бити уведен у наредна два до три месеца, а у следећих неколико седмица требало би да буде расписан и тендер за увођење бежичног интернета у сва возила.

Мали је најавио и набавку 50 аутобуса који се на улицама могу очекивати до краја године, а биће купљено и пет електричних возила, како би се указало на значај заштите животне средине.

Говорећи о плановима за наредни период, Мали је подвукао да се неће одустати од консолидације јавних финансија и контроле трошкова, као и да ће се трошити одговорно, само оно што се заради, а сав новац који остане после враћања кредита, биће искоришћен за нове инвестиције.

Истичући да су инвестиције најважнија ствар за будућност града, Мали је навео да ће се радити на пројектима као што је "Београд на води", али и на привлачењу других инвеститора.

"Покрећемо све пројекте који су важни за то да се привредни амбијент у Београду унапреди и буде привлачан за сваког инвеститора који овде дође да запосли барем једног запосленог и на томе ћемо инсистирати", закључио је Мали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи