Читај ми!

Како особе са аутизмом укључити у друштво

Установа за децу и младе са аутизмом у Шапцу, једина је ван Београда лиценцирана за смештај и бригу о аутистичној деци. На Светски дан аутизма родитељи и васпитачи подсећају на дискриминацију у друштву, посебно у образовању.

У Кући добре воље у Шапцу, у стационаром делу живи 26 младих, што је половина капацитета ове установе, која је отворене прошле године. Кућа добре воље придружила се обележавању Светског дана аутизма.

Корисника има и у дневном боравку, а међу њима су и одрасли са сметњама у комуникацији.

Дан им је испуњен целодневним програмом и зато васпитачи сматрају да већина њих показује напредак у прихватању околине.

Раде и са "Монтесори" материјалима који им помажу у развоју моторике.

"Могу да науче да закопчавају своју одећу, да вежу пертле, да се послуже сами током храњења, да користе кашику", каже специјални педагог Катарина Машић Новаковић.

Професор физичког Владимир Мишић указује да природа, дружење са вршњацима и вежбање значајно утиче на њихов развој.

"Желимо да их што више укључимо у друштво", поручује професор Мишић.

Деца из шабачке Куће добре воље укључена су у систем образовања, похађају наставу и имају јасно дефинисане обавезе у току дана.

Запослени у установи признају да им је тренутно највећи проблем здравствена заштита.

"Иако наши корисници припадају систему здравствене заштите, неопходно је да и у Кући имамо лекара. Нажалост, тренутно то није случај", жали се директорка Установе за децу и младе са аутизмом Шабац Данијела Ловрин Гавриловић.

На Светски дан аутизма родитељи и васпитачи подсећају на дискриминацију у друштву, посебно у образовању.

Школе су 2011. године отвориле врата за инкулзију, али у мањим градовима и даље нема дневног боравка и подршке породицама.

Проблеми ове деце углавном се везују само за неуропсихијатрију.

"Уколико родитељи не учествују у доношењу закона и правилника у овој области не може бити напретка. Родитељи најбоље знају шта им је потребно", каже родитељ и председник УО Републичког удружења за особе са аутизмом Весна Петровић.

Шабачки колективи показали су, учешћем на спортским манифестацијама, радионицама, као и шетњом подршке особама са аутизмом, да су широког и отвореног срца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи