Читај ми!

Повереник: Јавна предузећа нетранспарентна

Од 24 надзирана предузећа, четири нису уопште имала информаторе о раду, саопштава Повереник за информације од јавног значаја. Уочене јасне индиције да се често "ажурирање" података врши само мењањем датума, а не стварним ажурирањем документа, саопштава Повереник.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је да је испуњавање законске обавезе јавних предузећа да објављују информаторе о раду на потпуно незадовољавајућем нивоу, како по квалитету информација које се објављују, тако и у погледу ажурности.

"Повереник ће стога наставити контролу и донети формална решења којима ће предузећима наложити објављивање Информатора у прописаној форми, а након тога тражити да надлежно министарство покрене прекршајни поступак против одговорних лица", наводи у саопштењу Повереник.

Како је рекао, од 24 контролисана субјекта током фебруара и марта, четири и то "Железнице Србије", ЈП Југоимпорт СДПР, ЈП З"авод за уџбенике" и ЈП "Национални парк Копаоник", уопште нису имала објављене информаторе о раду на званичним веб презентацијама.

Навео је да од преосталих 20 субјеката, нико нема Информатор о раду који би у свему био у складу са Законом и Упутством за израду и објављивање информатора о раду, а да су подаци који су објављени у великом броју застарели, неажурни.

Чак су, додао је, уочене јасне индиције да се често "ажурирање" врши само мењањем датума ажурирања, а не стварним ажурирањем документа.

Податке о приходима и расходима за текућу 2015. није приказао ниједан од 24 субјекта, а чак и за претходну, 2014, те податке су приказала само два, каже Повереник.

Ниједан субјект, саопштио је Повереник, није приказао ни план јавних набавки за текућу 2015, па ни реализацију, а за претходну 2014. само три предузећа су приказала комплетне податке - и план и реализацију јавних набавки, а још два само план, без података о реализованим набавкама.

"Ни подаци о исплаћеним платама, зарадама и другим примањима нису приказани у складу са Упутством. Уместо да се наводе поименично за руководиоце, а за запослене по појединим категоријама, према стању за претходни месец, дају се подаци на годишњем нивоу, просеци зарада на нивоу целог предузећа, неажурни подаци за плате руководилаца", саопштио је Повереник.

Иако већина изјашњења која су у поступку контроле затражена од предузећа формално потврђују спремност да се недостаци отклоне, она својом садржином ипак говоре о неразумевању законске обавезе и неспремности да се она извршава, закључује Повереник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи