Читај ми!

Пораст броја кривичних пријава против функционера

Агенција за борбу против корупције поднела је четрнаест кривичних пријава против десет функционера. Члан одбора Агенције Божо Драшковић каже за РТС да је број поднетих кривичних пријава у порасту и да су казне у случајевима који су завршени превише благе.

Божо Драшковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да Агенција кривичне пријаве темељи на основу прихода и трошкова које су функционери пријавили, али и на основу имовине коју најчешће скривају у иностранству.

"На бази тих података се долази до оправдане сумње о дубокој и тешкој корупцији за коју су запрећена кривична дела и воде се кривични поступци", наводи члан одбора Агенције.

Један од кључних индикатора за сумњу на корупцију је, објашњава Драшковић, ако неко троши много више од прихода које је пријавио.

"Добијате врло јасан индикатор да се ради о неком сивом току новца, а тај сиви ток новца је корупција, било да је добио мито, сакрио новац...", истиче Драшковић.

Наглашава да је у порасту број кривичних пријава које је Агенција поднела против функционера – 2012. је поднета једна кривична пријава, 2013. девет, а 2014. више од 14.

"Други аспект је такође битан, а то је ефикасност и обученост Агенције. Вероватно је раније било и више корупције, али је Агенција сада освојила низ нових механизама, људи су оспособљенији, стручнији", указује Драшковић.

Према његовим речима, Тужилаштво је, када се посматра укупан број поднетих пријава, до сада завршило два случаја. "Мој лични суд је да су казне благе – условне казне или казне које се односе на неколико месеци затвора", сматра члан одбора Агенције.

Како каже, то је блага порука институција државе према ризику од корупције.

Када је реч о изменама Закона о Агенцији за борбу против корупције, Драшковић сматра да се њима мора постићи већа ажурност у спровођењу поступка и процесуирању случајева који се открију.

"Треба повећати ефикасност Агенције тако што ћете јој дати већа овлашћења да би могла да детаљније и темељитије обавља посао. Дати јој овлашћења у оним областима у којима друге институције не обављају посао на ваљан начин", закључује Драшковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи