Читај ми!

Опрез, почетак априла доноси обилније падавине

За првих десет дана априла у Србији се очекују обилније падавине а први већи кишни талас очекује се већ наредног викенда, посебно у западној Србији. Метеоролози саветују опрез и истичу да су прогнозе светских сервиса да нашој земљи овог пролећа прети потоп – непрецизне.

Метеоролог Горан Михајловић из Републичког хидрометеоролошког завода Србије рекао је Танјугу да се у суботу и недељу може очекивати више кише, нарочито у југозападној, западној и делом у централној Србији и то у поједним крајевима до 40 милиметара подавина.

"То упућује све на додатни опрез", рекао је Михајловић и навео да ће у Београду за викенд бити до 20 милиметара падавина, а на планинама даље повећање снежног покривача.

Подсетио је да Завод све информације објављује благовремено. Ту спадају метеоролошка и хидролошка упозорења, укључујући и екстремне догађаје, који се за сада не најављују.

РХМЗ пет дана унапред даје извештаје о опасним метеоролошким и хидролошким догађајима, што је сасвим довољно за адекватно реаговање система заштите и спасавања, рекао је Михајловић.

Навео је да опасне појаве, попут поплаве, имају век трајања од неколико дана и не могу се прогнозирати унапред за 15 или 30 дана.

То је и разлог што се, како каже, прогноза светског метео-сервиса "Акуведер" да нашој земљи овог пролећа прети потоп, може назвати непрецизном јер се екстремни метеоролошки догађаји, због своје природе, не могу предвидети дуго унапред.

Потоп се, према прогнози домаћих метеоролога, не очекује, али је, како кажу, чињеница да су на пролеће водостаји река у порасту, због топљења снега и падавина којих је највише управо у том периоду.

Михајловић је рекао да се престанак падавина очекују почетком наредне седмице и додао да ће током целе прве декаде априла често бити кише, са температурама за неколико степени нижом од просека, до 16 степени.

Такође, у наредних седам до 10 дана не очекује се нагло топљење снега, напротив, на планинама ће доћи до повећања снежног покривача.

У другој декади априла можемо очекивати стабилизацију времена и мањи пораст температуре. Тако ћемо од 12. до 20. априла имати више сувих дана, без падавина, које поново треба да очекујемо крајем тог периода.

Последњих десет дана априла имаћемо постепени пораст температуре али и променљиво време уз локалне пљускове и грмљавину, рекао је Михајловић.

Такође, додаје је да се ураган "Никлас", који је у северној Европи однео неколико живота, код нас неће осетити.

Михајловић је подсетио да су метеоролошке службе Србије, Црне Горе, Македоније, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине и Албаније формирале пре неколико дана конзорцијум за краткорочну прогнозу времена, захваљујући коме ће се становништво Србије и земаља региона брже информисати о екстремним метеоролошким појавама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи