Читај ми!

Потребна бржа размена полицијских информација у региону

За успешнију борбу против криминала и корупције у региону неопходно је подзидање на виши ниво размене информација између полиција свих држава, оцењено је на семинару Парламентарне скупштине НАТО.

На панелу "Борба против копруције и организованог криминала на Западном Балкану" истакнуто је и да је полицијска сарадња држава у региону добра а да је потребно и превентивно деловати, односно спречавати криминалце да крше закон, преноси Танјуг.

Генерални секретар Регионалног савета за сарадњу Горан Свилановић је указао да је у полицијској сарадњи у борби против прекограничног криминала неопходна бржа размена информација.

Према његовим речима, неопходна је и заједничка база података коју би користиле полиције држава у региону јер се кроз сарадњу на том нивоу обезбеђују и национални интереси сваке од држава појединачно.

Свилановић је рекао и да се прекогранична полицијска размена информација најчешће обавља на захтев неке од држава и да обично прођу дани док се не добије оно што је тражено.

Сматра да би заједничка база података помогла да полиције региона буду ефикасније у борби против организвоаног прекограничног криминала.

Са Свилановићем ставом сложила се и директорка Београдског центра за безбедносну политику Соња Стојановић Гајић као и српски министар унутрашњих послова Небојша Стефановић који је изразио спремност за успостављање још вишег нивоа полицијске сарадње у региону.

Стефановић је истакао и да је размена информација кључ успеха у борби против свих видова прекограничног криминала и корупције, додавши да је српска полиција остварила успешну сарадњу и на том међународном плану.

Стојановић Гајић је позитивно оценила репресивно деловање српске полиције у сузбијању и прекограничног криминала и корупције, указавши на недостатак проактивног рада, односно реаговање пре него што закон буде прекршен.

Стефановић: Више кривичних пријава за кријумчарење људи 

Током прошле године поднето је укупно 277 кривичних пријава против 516 лица која су била организатори кријумчарења људи, а само у јануару и фебруару ове године 124 кривичне пријаве против 194 таквих особа, показују подаци МУП-а.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је то готово четири или пет пута више у односу на исти период прошле године, преноси Танјуг.

"Тиме показујемо да смо посвећени борби против илегалних миграција", истакао је Стефановић на Парламентарној скупштини НАТО-а у Београду.

Како је рекао, српска полиција је у претходном периоду остварила значајне резулатте у борби против организованог криминала у свим областима.

"Криминал не познаје границе, зато наш одговор мора бити снажан и јединствен, како на националном, тако на регионалном и глобалном нивоу", подвукао је министар.

Он је нагласио да је МУП заједничким напорима са партанерима показао смо да се борба против корупције и криминала у Србији одвија жестоко и без селекције.

"Током прошле године и у прва два месеца ове године запленили смо 122. 269 килограма резаног дувана и у великој мери сузбили кријумчарење дувана у нашој земљи", изнео је Стефановић.

Он је додао да ту не убраја посебну акцију са Пореском управом и другим структурама у којој је заплењено 1.330 тона дувана.

"И то је била једна од највећих заплена, чини ми се и у Европи”, рекао је Стефановић.

Прецизирао је и да је током 2014. године заплењено око четири тоне различитих наркотика у Србији.

Говорећи о финансијским истрагама, Стефановић је рекао да је јединица за ту врсту истрага у претходних неколико недеља кадровски појачана, најавивши и техничку помоћ тим људима који се баве компликованим послом спречавања "прања новца".

Рекао је и да резултати те јединице у протеклих годину дана говоре да су способни и да је неопходно да и технолошки и морално буду више подржани.

Он је најавио и да ће крајем априла у Београду бити одржан међународни скуп посвећен борби против тероризма и екстремизма, на коме ће учествовати и представници Стејт департмента и европских партнера МУП-а Србије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи