Читај ми!

"Србијаводе" граде привремени насип у Трстенику

ЈВП "Србијаводе" изградиће привремени насип на делу Западне Мораве у селу Оџаци, у општини Трстеник, који ће делимично заштити оранице од нових поплава.

На састанку у општини Трстеник су поред представника општине присуствовали и представници ЈВП "Србијаводе", као наручиоци, и ЈВП "Западна Морава" из Краљева, као извођачи радова на санацији заштитног насипа, преноси Танјуг.

Заштитни насип који скоро годину дана након поплава није саниран,  поново је нанео огромне штете трстеничким пољопривредницима.

Како се наводи у саопштењу општине Трстеник, санација насипа је у надлежности "Србијавода".

Помоћник директора "Србијавода" Вељко Димитријевић наводи да се то предузеће суочава са великим проблемима, да раде под великим притиском јер су у сталној борби са високим водостајима, али да ће у Трстенику поставити привремени насип.

"Радимо један привремени насип који ће делимично заштити подручје како вода не би улазила из правца Западне Мораве. То ће помоћи у заштити када наиђу воде сличне овим данас, али не и ако дође до вишег водостаја. После обиласка терена могу рећи и да је део подручја поплављен подземним водама", каже Димитријевић.

На питање зашто овај привремени насип није урађен пре него што је настала штета помоћник директора одговара да није било налога.

"Привремени бедем је осигурање градилишта. Таквих бедема по Србији можемо да поставимо стотине. Нажалост, нити имамо могућности, нити средстава да то урадимо. Постављамо по потреби и по налозима руководиоца одбране од поплава", наводи Димитријевић.

Према речима председника општине Трстеник Мирослава Алексића ни након овог састанка нема одговора на питање зашто заштитни насип, због кога пољопривредници имају огромне штете, није саниран.

"Нисам добио ни један ваљани разлог због кога бедем ни данас није саниран. Проблеми који постоје на релацији држава - 'Србијаводе', у смислу недостатка финансија, није проблем ни оштећених пољопривредника, ни локалне самоуправе", рекао је Алексић.

Према његовим речима, насип који се сада поставља могао је бити постављен и раније и у том случају били би заштићени и радови и пољопривредници који су сада заиста у великом проблему и којима штета мора бити надокнађена.

Ниво Западне Мораве данас је нешто нижи него ранијих дана, а штета настала на пољопривредном земљишту се процењује.

Прелиминарне процене очекују се за неколико дана, наводи се у саопштењу.

У трстеничким селима Богдања и Почековина поплављено по око стотинак хектара земљшта, а најтежа ситуација је у селу Оџаци где је под водом више од 300 хекатара ораничних површина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи