Читај ми!

Забрињавајући подаци Уницефа о насиљу у школама

Истраживање Уницефа је показало да у основним и средњим школама у Србији постоји родно засновано насиље и да је широко распрострањено.

Истраживање је спроведено у 50 школа широм Србијe које су део мреже програма "Школа без насиља", и које су добиле инструкције за давање упитника преко менторки и ментора.

Обухваћен је обиман узорак, попуњена су 24.982 упитника. Другим речима, у истраживању је учествовало 13.609 ученика и ученица основних школа, 8.755 ученика и ученица средњих школа и 2.618 запослених у школама.

Испитано је 14 облика насиља чији је распон од родних предрасуда до сексуалног узнемиравања.

Tоком прва три месеца школске године 2013/2014, 69 одсто ученика и ученица основних школа и 74 одсто средњошколаца и средњошколки доживели су барем један од ових облика насиља.

Истраживање је такође показало да се проценат изложености родно заснованом насиљу повећава са узрастом и да се у зависности од појединачних облика разликује према родној припадности (према девојчицама и према дечацима).

На пример, посебно забрињава то што је више од једне трећине девојчица у VII и VIII разреду основне школе изложено физичком сексуалном узнемиравању (35 одсто и 37 одсто). Када је реч о укупној изложности, 48 одсто ученица IV разреда основне школе пријављује да су трпеле неки облик РЗН-а и тај проценат се повећава са узрастом и достиже 85 одсто у VIII разреду.

Такође, дечаци (чешће него девојчице) правдају насиље у партнерском односу.

Најважнија препорука која следи из озбиљних резултата јесте да би требало предузети и хитне мере, као и дугорочне реформе.

Наводи се и да је потребно успостављање редовних, дугорочних, обавезних образовних програма о родној равноправности (кроз курсеве, предавања) намењених свима који ће бити запослени у школама, али и свима који се налазе на местима одлучивања у образовним и државним институцијама, као и саветницима/цама и инспекторима/кама у образовном систему.

Како се истиче, потребно је да државне институције подрже тај системски процес.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи