Читај ми!

Престоница златиборских специјалитета

Најбољи производи од меса наредних неколико дана биће изложени на 15. Сајму пршуте у Мачкату. Посетиоци су већ кренули ка том златиборском селу. Првог дана Сајма, углавном посматрају и понешто пробају.

У престоници златиборских специјалитета ових дана све мирише на пршуту, кобасицу и сланину. Има и нових рецепата, али највише пажње привлаче они за које се деценијама зна.

"Мењају се само просторије у којима се припрема, модернизује се понешто, али трудимо се да задржимо традицију, да то буде онај познати производ", прича Никола Брковић.

Бар столеће и по основни део производње је сличан у Мачкату и околним селима. Да се пршута може и чувати као некада, без замрзивача, потврдила је она остављена у жито на прошлогодишњем сајму.

"Она је задржала сав укус и мирис, није се променила", тврди Миломир Стојановић из "Златиборца".

Иако златиборски специјалитети нису јефтини они и даље проналазе купце.

"Ко је навикао да купује пршуту, он је купује и даље, ко није, може имати колико хоће пара неће је купити", каже Раде Шопаловић.

Иако се криза осећа, може лепо да се живи од мале производње.

"Да би заштитили овај производ и повећали производњу морамо се удруживати како бисмо имали довољне количине за инострано тржиште", наводи председник Општине Чајетина Милан Стаматовић.

Првог дана пршутијаде ипак гостију мање него обично. Разгледа се, слика крај тезги, понешто пазари.

Наредних дана очекује се да ће број посетилаца достићи уобичајену бројку од преко 10 хиљада, бар због укусних награда као што су џак пршуте, квадратни метар сланине и 20 метара кобасице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи